Na OI 32 sportista iz Crne Gore

“Izuzetno smo zadovoljni brojnošću delegacije. Nemamo sportove koji su bez šansi na Igrama, imamo reprezentativne selekcije koje mogu napraviti sjajan rezultat”, rekao je Simonović
66 pregleda 4 komentar(a)
Dušan Simonović, Foto: Luka Zeković
Dušan Simonović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2012. 16:24h

Nastup na Olimpijskim igrama do sada je obezbijedilo 32 crnogorskih sportista, koji će se nadmetati u šest sportova, dva ekipna i četiri pojedinačna, saopšteno je iz Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Crnogorska delegacija u olimpijskom selu ima za sada 54 člana.

Crnu Goru će u Londonu predstavljati vaterpolisti (13), rukometašice (14), atletičari Danijel Furtula i Slađana Perunović, džudista Srđan Mrvaljević, strijelac Nikola Šaranović i bokser Boško Drašković, koji je danas dobio specijalnu pozivnicu.

Očekuje se da pozivnicu dobije i plivačica Milica Marković, a šanse da nastupe u Londonu imaju atletičarka Marija Vuković, jedriličar Milivoj Dukić i teniserka Danka Kovinić.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da Vuković ima rok da izbori normu do 7. jula, kao i da je Dukić prvi ispod crte.

Prema njegovim riječima, Dukić će dobiti pravo nastupa samo ako neko od učesnika odustane.

“Izuzetno smo zadovoljni brojnošću delegacije. Nemamo sportove koji su bez šansi na Igrama, imamo reprezentativne selekcije koje mogu napraviti sjajan rezultat. Ne treba ih opterećivati medaljama i konačnim plasmanom, za nas je i sam plasman na OI fantastičan uspjeh”, rekao je Simonović na brifingu sa novinarima.

On je istakao da je za Crnu Goru i COK plasman i uspješni rezultati u kvalifikacijama velika pobjeda i sjajan rezultat i prije OI.

Simonović je podsjetio na akcije organizovane u cilju promocije olimpizma i najavio takmičenje u grafitima u nekoliko crnogorskih opština i olimpijski karavan, čiji je osnovni cilj promocija crnogorskih sportista učesnika OI.

On je najavio je da će biti organizovan ispraćaj sportista i promocija opreme u kojoj će nastupiti u LOndonu.

“Ambicija nam je da svi naši sportisti budu na svečanom defileu. Smatram da je to jedna od obaveza. Kada već imamo imamo tako brojan i lijep tim zaštro da ga ne pokažemo. Razumijemo da je pripremni period u završnoj fazi i obaveze sportista, ali je i defile jedna od obaveza", kazao je Simonović.

On je saopštio da se sve obaveze oko priprema moraju završiti do 22. jula kada prva delegacija COK putuje za London.

Prema njegovim riječima, sportisti će im se pridružiti tri dana kasnije.

Šef crnogorske misije Igor Vušurović kazao je da Crna Gora mora biti ponosna na sportsite.

"To nijesu sportisti koji su došli po vajld karte nego svojim rezultataima i voljom. Imamo sportsite koji na OI mogu da valorizuju svoje snove", kazao je Vušurović.

On je istakao da je za 13. avgust planiran zajednički povratak iz Londona, najavljujući svečani doček.

Saopšteno je da će gosti COK-a u Londonu biti predsjednik Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić i ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović.

Najavljeno je da će Vujanović biti na prijemu kod engleske kraljice.

Saopšteno je da još nije odlučeno ko će nositi crnogorsku zastavu na svečanom defileu, ali da je stav da tu čast dobije ima sportista koji ima najbolji rezultat.

"Odlučićemo to pred same igre. Osnovni kriterijum je da sportsita koji bude imao najbolji rezultat nosi zastavu na otvaranju. Ne mora da isti sportista nosi zastavu i na zatvaranju, već može biti isti kriterijum. Onaj ko ostvari najvredniji rezultat ili kapiten ekipe sa najboljim rezultatom nosiće zastavu", rekao je Simonović.

Simonović je uručio akreditacije medijima koji će izvještavati iz Londona.

Saopšteno je da pravo prenosa imati Radio televizija Crne Gore, a ostali crnogorski mediji imaće pomoć pres atašea.

Bonus video: