Vasović: Pucali preko 100 puta, pa tražili da "ispeglamo" slučaj

U optužnici piše da su sedmorica policajaca 5. novembra 2007. godine u Beranama, u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da ubiju Vasovića, Pekovića i Vrhoveca
919 pregleda 11 komentar(a)
Zoran Vasović, Foto: Beća Čoković
Zoran Vasović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 15.06.2012. 15:38h

Beranac Zoran T. Vasović (40) kazao je juče u sudnici Višeg suda u Bijelom Polju da su sedmorica policajaca iz Berana, optuženih za teško ubistvo u pokušaju, ispalili preko 100 metaka na "džip čiroki" u kojem se nalazio sa Kolašincem Zlatiborem Vrhovecom (23) i Nedeljkom Pekovićem (31).

U optužnici piše da su sedmorica policajaca 5. novembra 2007. godine u Beranama, u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da ubiju Vasovića, Pekovića i Vrhoveca.

"Pošto je "džip čiroki", kojim je upravljao Vrhovec, pretekla 'lada niva' bez oznaka, iz nje su izašla tri lica obučena u jednobraznu tamnu odjeću bez oznaka i sa crnim pletenim kapama na glavi. Na rastojanju od oko tri metra, jedan od njih je ispalio najprije jedan, a zatim više projektila", kazao je Vasović.

Dodao je da ima slab vid, tako da nije prepoznao osobe koje su pucale na njih.

"Kada sam vidio da su u nas uperili pištolje, pomislio sam da su osobe sa kojima sam ranije u svađi. Prema mojim zapažanjima, na nas su te noći policajci ispalili preko 100 metaka, a u događaju je učestvovalo njih između 10 i 15" tvrdi Vasović.

Od ispaljenih zrna tri su pogodila Vasovića, dva u predjelu lijeve natkoljenice i jedno u desnu natkoljenicu nanoseći mu tešku tjelesnu povredu

Objasnio je da su ga zrna pogodila u obje noge, a da je tada ranjen i Vrhovec. Detaljno opisujući kako je ranjen, a zatim liječen u beranskoj bolnici, Vasović je iznio da su policajci dolazili "da se dogovore da se slučaj ispegla".

"Odgovorio sam da im neću ponovo dati šansu da me ubiju. Donosili su da im potpišem nekakvu potvrdu da je navodno kod nas nađeno oružje, što sam odbio. Ma sa njima uopšte više nijesam želio da pričam", kazao je Vasović, i istakao da ga zbog politike progone dugi niz godina.

Optužnicom su obuhvaćeni policajci iz Berana Svetislav B. Barjaktarović (40), Grigorij M. Šćekić (41), Milan K. Boričić (36), Željko M. Došljak (44), Vlajko R. Babović (49), Miroslav S. Raković (42) i Danko D. Jelić (29).

Barjaktarović, Šćekić i Boričić su na raskrsnici ulica 13-tojulske i Svetog Save iz službenih pištolja marke ,,CZ" kalibra 9 milimetara u pravcu oštećenih koji su se nalazili u "džipu čiroki" kojim je upravljao Vrhovec, ispalili više metaka.

"Vrhovec je nakon toga iz straha pokušao da pobjegne vozilom vraćajući se u rikverc prema zgradi policije i dolaskom kod kružnog toka u blizini autobuske stanice, okrivljeni Došljak, Raković, Jelić i Babović su iz službenih pištolja ispalili više metaka prema vozilu u kojem su se nalazili oštećeni a nastavili su da pucaju i Barjaktarović, Šćekić i Boričić", navodi se u optužnici.

Vozilo u kom su bili oštećeni zaustavilo se u blizini benzinske pumpe. Od ispaljenih zrna tri su pogodila Vasovića, dva u predjelu lijeve natkoljenice i jedno u desnu natkoljenicu nanoseći mu tešku tjelesnu povredu.

Njegovog saputnika Vrhovca su dva zrna pogodila u predjelu lijevog ramena i nadlaktice lijeve ruke koja povreda je okvalifikovana kao teška tjelesna. Dodaje se i da je Babović više puta udario pištoljem po glavi Pekovića, nanoseći mu laku tjelesnu povredu.

Bonus video: