Završen Underhill: “Sjutra” i “Marijine” dobili maslačke

“Marijine” su nagrađene zbog izuzetno kreativnog tretmana forme, i dokument su intimne porodične svečanosti koji se pretvara u prikaz duha vremena
54 pregleda 0 komentar(a)
underhill, Foto: Facebook
underhill, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.06.2012. 15:57h

Hrvatski dokumentarni film “Marijine” Željke Sukove dobitnik je nagrade “Maslačak” u regionalnoj selekciji, dok je ruski “Sjutra” reditelja Andreja Grjazeva osvojio Maslačka u međunarodnoj, saopštio je žiri trećeg Telekom Underhil festa.

Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji dodijeljeno je filmu “Jajašca za kasnije” rediteljke Marike Šelart, dok je film “Blokada” Igora Bezinovića to dobio za regionalnu selekciju.

Rediteljka Marija Perović, koja je saopštila odluku žirija je kazala da je žiri u sastavu Snežana Penev, producentkinja iz Srbije, Nebojša Slijepčević, reditelj iz Hrvatske i ona, radio u kreativnoj i opuštenoj atosferi, premda je konkurencija bila veoma jaka.

"Takva atmosfera je neophodna da bi se nagrada dodijelila i o njoj odlučilo i jednoj normalnoj komunikaciji i zdravoj polemici. Underhill je značajan festival za ovu sredinu i nijesmo željeli da ponavljamo nagrade sa drugih festivala na kojima su prikazani filmovi učestvovali. Naravno, sretni smo što su se nagrađivani filmovi prikazali kod nas, ali smo željeli da nagradimo filmove koji su se istakli intimističkom atmosferom, autorskim pristupom i rediteljskim prosedeom", kazala je Perović na konferenciji za novinare.

U obrazloženju žirija piše i da je festival imao raznovrsnu regionalnu i veoma bogatu međunarodnu selekciju te da su u toj konkurenciji odlučili da izdvoje filmove koji osim relevantnom temom oduševljavaju i autorskom i filmskom pismenošću. Sve odluke su donijete jednoglasno.

Film “Sjutra”, koji prati potresnu političku borbu umjetničke grupe “Vojna”, koji su ogoljeni i beskompromisni u otporu, osuđenom na neuspjeh, dobio je nagradu jer govori upravo o onome što se može dešavati sjutra.

“Marijine” su nagrađene zbog izuzetno kreativnog tretmana forme, i dokument su intimne porodične svečanosti koji se pretvara u prikaz duha vremena.

“Jajašca za kasnije” su nagrađena zbog intimne priče koja nam je prostorno bliska, a civilizacijski daleka, a govori o potrazi za idealnim partnerom

“Blokada” je dobila Maslačka zbog forme i sadržaja koji se savršeno spajaju, jer film postaje produžetak borbe za prava studenata.

Telekom Underhill festival je završen sinoć projekcijom filma “Sena” o čuvenom magu Formule 1 Ajirtonu Seni. Film je dobitnik dvije BAFTA nagrade, za najbolji film i najbolju montažu, a na festivalu je prikazan zahvaljujući British Councilu.

Film “Sena” je prema međunarodnim kritikama jedan od najboljih sportskih dokumentaraca koji su snimljeni, a koji su izbjegli sve zamke komercijalizma i namijenjeni su publici.

Vanja Madžgalj, iz BC je najavila da se uskoro mogu očekivati britanski dokumentarni filmovi u Crnoj Gori.

BC je prema njenim riječima napravio veliku kolekciju starih britanskih dokumentarnih filmova, koji su prebačeni u digitalni format, kao i onih najnovijih te će oni biti na raspolaganju i crnogorskom odjeljenju te institucije.

Bonus video: