Vatra "progutala" krov zgrade bivšeg Ruskog poslanstva

Požar je izbio u potkrovlju u kojem je smješten grafičiki odsjek, inače prostoru koji je kompletno obložen lamperijom
55 pregleda 168 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 19:28h

Uplakana i užasnuta lica studenata i profesora likovne akademije, građana Cetinja i kulturnih poslenika, sa nevjericom su oko 16 sati, bila okrenuta, prema zgradi bivšeg Ruskog poslanstva, iz koje je kuljao crn i gust dim.

Dekani, profesori i studenti sve tri akademije, umjetnici, zaposleni u Ministarstvu kulture i gradskoj vlasti, građani, svi su imali samo jednu istu misao- sreća je da nema ljudskih žrtava, ali ovo je neopisiva tragedija za grad.

Građevinu, staru više od 115 godina, vatra je zahvatila oko 16 sati.

Požar je izbio u potkrovlju u kojem je smješten grafičiki odsjek, inače prostoru koji je kompletno obložen lamperijom.

Cetinjski vatrogasci bili su na licu mjesta, za samo nekoliko minuta, ali je vatra nemilosrdno gutala gornji dio građevine.

Na srednjem dijelu krova bivšeg Ruskog poslanstva došlo je do urušavanja, a na više mjesta na krovu zgrade, uočljiva su oštećenja.

Tokom akcije gašenja, studenti i vatrogasci, pokušali su da iz zgrade iznesu vrijedne slike i inventar, ipak mnogo toga je uništeno. Uzrok požara još nije poznat, kao ni kolika je materijalna šteta, a vatrogasci su oko 20.30 časova uspjeli da lokalizuju vatru.

Vatrogasci će ostati cijelu noć da dežuraju pored zgrade kako vatra ponnovo ne bi buknula, a prema nezvaničnim informacijama šteta bi mogla biti i pola miliona eura.

U trenutku izbijanja požara, u zgradi su bili studenti koji su pripremali svoje završne ispite.

"Mjesecima i mjesecima, svakog dana od jutra do mraka, u tom potkrovlju, studenti su radili na svojim diplomskim radovima, na svojim životnim djelima, i to je uništeno u trenutku. Još sam van sebe i ne mogu da vjerujem da se to desilo", kazao je student Vladan Bošković.

Među prvima, ispred Ruske ambasade, bio je i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je "Vijestima" kazao da je to jedan veoma nesrećan događaj i nevjerovatna šteta za grad i državu.

"Ne mogu da vam opišem, koliko je teško gledati, dok gori jedna tako stara i značajna građevina, i za naš grad i za našu istoriju. U ovom trenutku jedino što mogu je da obećam, da će grad, zajedno sa Ministarstvom kulture i Vladom, preuzeti nephodne mjere da se kompletna šteta sanira, bez obzira kolika bude. Moram da kažem da je zgrada bivšeg Ruskog poslanstva bila obuhvaćena planom rekonstrukcije “Beutiful Cetinje”, i da je potrebno što prije sve uraditi da se zaustavi dalja devastacija te građevine", kazao je Bogdanović.

On je dodao da je sva sreća što nema ljudskih žrtava, te da su studenti i vatrogasci, uspjeli da na vrijeme iz zgrade iznesu vrijedne slike i inventar.

"Vatrogasna jedinica, bila je praktično poslije par minuta na licu mjesta odmah nakon izbijanja požara. Međutim, potkrovlje je kompletno obloženo lamperijom, i zato je bilo teško lokalizovati požar. U pomoć su nam došli i vatrogasci iz Podgorice i Budve, i na svu sreću uspjeli si da spriječe da se požar proširi na donje spratove zgrade", kazao je Bogdanović.

Bonus video: