Crnogorski pisci razgovaraju o književnosti sa zatvorenicima

NVO Prostory je u saradnji sa ZIKS-om organizovala program čitanja poezije u ženskom odjeljenju zatvora
1 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2012. 17:57h

Ljubomir Đurković, Jelena Nelević, Dragana Tripković, Dušan Đurović i Vladimir Đurišić gostovaće 15. juna u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu.

Pjesnici, pjesnikinje i dramski pisci, govoriće o književnosti i čitati sovja djela, a program je realizovan u okviru projekta Lijepa riječ, o kome će govoriti autorka, glumica Varja Đukić.

NVO Prostory je u saradnji sa ZIKS-om organizovala program čitanja poezije u ženskom odjeljenju zatvora. U toj instituciji se nalazi veći broj maldih ljudi na izdržavanju kazne zbog različitih krivičnih djela.

Nakon izlaska iz zatvora, nažalost, često se vraćaju u istu sredinu koja na njih ima poguban uticaj. Tako se zatvaraju krugovi i onemogućava socijalizacija na kvalitetno nov način.Ne postoje bilo kakvi društveni mehanizmi koji mlade kažnjenike nakon izlaska iz zatvora uključuju u radne procese, a sasvim su im daleke i nedostupne kreativnije forme promišljanja svijeta, književna djela, pozorišne predstave, izložbe, a pogotovo komunikacija sa umjetnicima koji bi mogli da iniciraju i otkriju im drugačije procese socijalizacije - saopštila je NVO Prostory, koji će donorati za biblioteku ZIKS-a knjige poezije, proze i drama.

U okviru realizacije programa Lijepa riječ, od aprila mjeseca postavljen je i ažurira se portal www.proletter.org. Portal je namijenjen najširoj publici i stručnoj javnosti, sadrži preko stotinu audio priča, poezije, intervjua, književnih prikaza knjiga proze i poezije crnogorskih i autora u regionu.

Bonus video: