Utvrđivanje plodnih dana

0 komentar(a)
test, Foto: Www.shutterstock.com
test, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 14.06.2012. 17:48h

Žena je najplodnija negdje u sredini menstrualnog ciklusa. Ponekad je to vidljivo i spolja, jer se poveća vaginalni sekret. Plodni period se naziva i periodom ovulacije.

Utvrđivanje plodnih dana ili trudnoće

Kod utvrđivanja plodnih dana, odnosno kod određivanja vremena ovulacije, od pomoći vam mogu biti i menstrualni kalendari, čija svrha nije samo određivanje plodnih dana, već i praćenje ponašanja vašeg tijela uopšte.

To može da bude od velike pomoći vašem ginekologu jer, kao što i sama znate, često ne možemo tačno da se sjetimo kada se nešto događalo, pogotovo nekoliko mjeseci unazad.

Na ovulaciju može da utiče bolest, stres, alkohol, droge, pa zbog toga obično brojanje dana nije pouzdano.

Kao što smo rekli ovulacija se dešava sredinom ciklusa otprilike od 12-16 dana, kod nekih žena traje duže, a kod nekih svega nekoliko sati.

Neke žene su u stanju da osjete kada ovuliraju, često osjećajući pojačan apetit ili seksualnu želju. Možda najsugurnije metode su uz jednostavan kućni test urina koji pokazuje ženi da li je u plodnim danima ili ne.

Određivanje plodnosti po mjesecu

Neki naglašavaju veliku povezanost između mjeseca i menstrualnog ciklusa, pa kažu kako žena može da sazna vrijeme ovulacije i po Mjesecu.

Mjesečeva faza plodnosti može da nastupi bilo kada, bez obzira na vaš menstrualni ciklus – prije, tokom ili poslije menstruacije.

Mjesečevo vrijeme plodnosti izračunava se za svaku ženu posebno, s obzirom na vrijeme rođenja.

Tako gledajući može se dogoditi da neke žene imaju i dva plodna razdoblja tokom jednog mjeseca.

Bonus video: