Gubitak tjelesne težine smanjuje rizik od raka dojke

0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock.com
rak dojke, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.06.2012. 13:58h

Gubitak tjelesne težine smanjuje nivo hormona za koje se zna da dovode do raka, pokazalo je istraživanje u koje su učestvovale žene između 50 i 75 godina.

Istraživanje je pokazalo da deblje žene koje izgube pet odsto tjelesne težine imaju i do 50 odsto manju vjerovatnoću da obole od raka dojke.

I gubitak četiri kilograma može znatno da smanji izglede za razvoj te opake bolesti, tvrde naučnici.

Žene uključene u istraživanje su bile podijeljene u četiri grupe – u prvoj su žene bile na dijeti i trebalo je više da vježbaju, u drugoj su samo sprovodile dijetu, u trećoj je trebalo samo više da vježbaju, a u četvrtoj grupi žene uopšte nisu promijenile stil života.

Istraživači Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu pratili su zdravstveno stanje 439 žena. One su u prosjeku zbog načina ishrane i vježbi izgubile 10 odsto tjelesne težine.

Naučnici su im mjerili i nivo estrogena i testosterona, koji, utvrđeno je prethodnim istraživanjima, povećavaju rizik od raka.

Nivo tih hormona je pao između 10 i 20 odsto kod žena koje su izgubile na težini, a prethodno su sve one bile ili prekomjerno teške ili pretile.

Voditeljka istraživanja Anne McTiernan kaže da će gojazna žena koja izgubi samo pet odsto tjelesne težine smanjiti rizik od razvoja raka dojke za četvrtinu, a u nekim slučajevima rizik će se i prepoloviti.

Taj gubitak težine odgovara situaciji u kojoj žena teška 76 kilograma smrša četiri, prenosi Magazin.

Dr. McTiernan, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, kaže:

“Izgubljeni kilogrami su bili ključni za promjenu nivoa hormona. Najveći učinak uočen je u grupi koja je praktikovala dijetu i vježbanje, dok samo vježbanje nije puno uticalo na promjenu težine i nivo estrogena. Ženama zato preporučujem da kombinuju dijetu i vježbanje. To će im pomoći da trajno održe novu težinu i dovesti do pada nivoa estrogena”.

Istraživači naglašavaju da se zdravstvene koristi od gubitka težine odražavaju na rak dojke koji ima receptore za estrogen, a to je 70 odsto svih slučajeva.

“Snažno zagovaramo prednosti održavanja zdrave tjelesne težine, jer to može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke”, kaže Eluned Hughes iz Udruženja Breakthrough Breast Cancer.

Bonus video: