Pretposljednje veče Underhill festivala

Za kraj večeri u 23 sata i 30 minuta je predviđena projekcija bugarksog filma “Moj prijatelj Manchester United”
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 10:51h

Pretposljednje veče festivala dokumentarnog filma “Telekom Underhill” počinje u četvrtak u 18 sati projekcijom filma “Seržova sjećanja” u KIC-u, a nastavlja se u 21 sat projekcijom filmova “Planeta puža”, “Moj prijatelj Manchester United” i “Montenegro u cinema garaži”.

Seržova sjećanja rediteljke Džejn Birkin su nastala tri decenije nakon razlaza Birkin i Serža Gejnzbura. Ona sa osjećajnošću komentariše privatne snimke načinjene na osmomilimetarskoj traci.

Serž, zaštitinik i klovn koji pazi djecu, je sasvim nov prikaz danas veoma poznatog čovjeka, koga brojni obožavaju i poštuju, i kojima, u isto vrijeme, užasno nedostaje. Ovaj film je svjedočanstvo o jednom osjećajnom, povučenom i neodoljivo zabavnom i prijatnom čovjeku...

Život nevidljivih manjina

Planeta puža reditelja Seng Jun Jia je finsko, japanska južnokorejska koprodukcija o Jong Čenu koji je gluv i slijep od rođenja. Ne zna kako da učestvuje u svijetu koji ga okružuje sve dok ne upozna Son Ho, koja takođe ima tjelesni hendikep.

Vjenčali su se i on je naučio da komunicira sa spoljnim svijetom uz njenu pomoć. Jun Ji je jedan od najpoznatijih korejskih reditelja dokumentarnih filmova. Među desetak dokumentaraca koje je režirao nalazi se i nagrađivani film “Božja djeca” (2008). Uvijek se zanimao za život takozvanih nevidljivih manjina, što je postalo i njegov filmski zaštitni znak.

Za kraj večeri u 23 sata i 30 minuta je predviđena projekcija bugarksog filma “Moj prijatelj Manchester United”

Montenegro je argentinski film reditelja Horhea Garera o 71-godišnem Montenegru koji živi sa svojim psima u velikom šatoru na mirnom ostrvu u riječnoj delti. Plete ribarske mreže i tako zarađuje za duvan i alkohol, jedini luksuz koji sebi može priuštiti.

Na drugoj strani ostrva živi Cesar. On čuva pčele i svinje jednog farmera koji živi u civilizaciji. Cesar ima čamac kojim njih dvojica odlaze u ribolov.

Za kraj večeri u 23 sata i 30 minuta je predviđena projekcija bugarksog filma “Moj prijatelj Manchester United”, o nastojanjima čovjeka da ostvari svoj neobični san i da se nazove po omiljenom fudbalskom klubu.

Reditelj Stefan Valdobrev je snimio film sa građevinskim radnikom i njegovim zanimljivim prijateljima. Film ujedno daje dirljiv portret današnje Bugarske i njenih zbunjenih stanovnika koji su toliko razočarani životom u zemlji da bježe u vlastitu drugačiju stvarnost.

Galerija

Bonus video: