Skuvajte čorbu, zadržite vitamine!

0 komentar(a)
povrće, Foto: Www.cdn.hivehealthmedia.com
povrće, Foto: Www.cdn.hivehealthmedia.com
Ažurirano: 13.06.2012. 17:20h

Pogrešno je vjerovanje da kuvanje ne utiče na vitamine u hrani, ali je takođe pogrešna tvrdnja da se kuvanjem ubijaju svi vitamini.

Evo nekih podataka o vitaminima kako biste znali šta im i koliko smeta tokom kuvanja.

Vitamina A

Najviše ga ima u zelenom povrću (salata, šargarepa, brokoli, kupus...), voću, mlijeku i mliječnim proizvodima. Ovaj vitamin povoljno djeluje na: srce, krvne sudove, kosu, zube, vid, kožu i imunitet.

On je otporan na temperature i do 120 stepeni Celzijusovih, ali samo ukoliko nije izložen kiseoniku.

U prisustvu kiseonika ili rastvoren u mastima, A vitamin se brzo razgrađuje. Kuvanjem voća i povrća u vodi (supi ili čorbi) ne gubi se mnogo vitamina A.

Vitamin B1

Najviše se može naći u kvascu, integralnom hljebu, zrnastim žitaricama, krompiru, nemasnom mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima. Vitamin B1 povoljno djeluje na: nervni sistem, koncentraciju i energiju organizma.

Ovaj vitamin može da izdrži termičku obradu i do 120 stepeni.

On dobro podnosi kiselu sredinu, ali je osjetljiv na ultravioletno zračenje, pa namirnice ne treba izlagati suncu.

Vitamin B2

Daje snagu i omogućava pravilan rast djece. Ima ga u zelenom povrću, džigerici, pivskom kvascu, mlijeku i mliječnim proizvodima. Otporan je na visoke temperature, ali je osjetljiv na sunčane i ultravioletne zrake. Odupire se oksidaciji, a u kiselim sredinama je veoma stabilan.

Vitamin C

Jedan od najpopularnijih vitamina i za njega se vjeruje da je najzdraviji, ali i da se potpuno uništava kuvanjem. Ovaj vitamin je veoma koristan za: zube, kosu, kosti, imunitet i detoksikaciju.

Vitamin C povoljno djeluje na organizam kod sljedećih bolesti: alergija, astma, anemija, bronhitis, karcinom, dijabetes, herpes, sinusitis, uganuća i istegnuća.

Najviše ga ima u voću i povrću: šipak, pomorandže, paprika, višnja, ribizla, limun, grejpfurt, kivi, paradajz, kupus, brokoli, krompir...

Bolesnim osobama se preporučuje konzumiranje sokova od voća i povrća kako bi se u organizam što više i i što brže unio ovaj vitamin.

Vitamin C je veoma nestabilan jer se razgrađuje u prisustvu kiseonika i sunčeve svjetlosti, a pored toga je veoma osjetljiv na povišenu temperaturu.

U toku kuvanja povrća ili voća izgubi se oko 60 odsto vitamina C, ali ipak ostaje 40 odsto.

Vitamin D

Značajan za razvoj i očuvanje zuba i kostiju, kao i za nervni sistem i mišiće.

Poznat je po tome što sprečava rahitis. Njegov nedostatak izaziva: nesanicu, nervozu, proliv, grčeve u mišićima i slabljenje kostiju.

Najviše ga ima u: ribljem mesu (losos, grgeč...), ribljem ulju, jajima i maslacu.

On je otporan na visoke temperature i djelovanje vazduha (kiseonika).

Ovaj vitamin se rastvara u vodi, a u maslinovom ulju može da se zadrži nekoliko godina.

Bonus video: