Opekotine od sunca povećavaju rizik od raka kože

0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Www.shutterstock.com
sunčanje, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 13.06.2012. 11:55h

Uprkos brojnim upozorenjima stručnjaka da djecu treba zaštiti od pretjeranih sunčevih zraka, nova studija pokazuje da samo jedno od četvoro djece redovno koristi zaštitu od sunca.

Tokom jednog skorijeg istraživanja, istraživači su došli do rezultata (zaključka) da je više od polovine djece imalo opekotine od sunca prethodnog ljeta.

Stručnjaci kažu da su ovi rezultati zabrinjavajući.

"Problem je u tome što opekotine od sunca dobijene u djetinjstvu povećavaju rizik od razvoja raka kože u kasnijem životu", kaže Sofi J. Balk, pedijatar u bolnici za decu u Njujorku.

Nedavna studija je pokazala da djeca koja imaju opekotine u ranom uzrastu imaju skoro dvostruko veće šanse za razvoj melanoma kože u odraslom dobu.

U studiji su istraživači ispitali 360 djece školskog uzrasta starosti 11 godina o upotrebi krema za sunčanje i navikama izlaganja suncu u 2004. godini i opet u 2007. godini.

Rezultati su pokazali da se ranije polovina djece nije štitila od sunca tokom boravka na otvorenom prostoru, a da je sada taj broj nešto manji.

Pored toga, više od polovine djece je reklo da je imalo opekotine od sunca i u toku 2004. i u toku 2007. godine.

"Veću zabrinutost izazivaju podaci da je grupa djece s najvećim rizikom od raka kože, svjesno bila spremna da se sunča sa povećanim rizikom od opekotina od sunca tokom ovog ključnog perioda", ističe istraživač Stiven Duza, doktor iz Memorijal centra za rak u Njujorku.

Načini za zaštitu kože od štetnih uticaja sunca uključuju:

- nošenje zaštitne odjeće za sunce;

- ograničavanje aktivnosti djece na otvorenom između 10 i 16 časova, kada su sunčevi zraci najopasniji;

- nošenje naočara za sunce za zaštitu očiju;

- korišćenje zaštitnih krema i losiona za sunčanje;

- nošenje šešira sa širokim obodom za zaštitu lica i vrata od sunca.

"Roditelji treba da shvate da taman ten kože nije zdrav za djecu i primjerom pokažu svojoj djeci da se štite od sunca, tako da to postane stalna i doživotna navika za djecu", ističe Balk.

Napominjemo da je ljeti kod djece ugroženo cijelo tijelo od sunca (ili veliki dio tijela kada nose kratke rukave), a zimi lice i oči.

Zimi, na planini, zbog velike nadmorske visine i refleksije sunca od snijega - zraci kojima smo izloženi su intenzivniji.

Bonus video: