Nove knjige: Roman "Žig" Kemala Musića

“Koristeći se mogućnostima diskursa ispovijesti, Kemalu Musiću je pošlo za rukom da izgradi veoma stabilnu pripovjedačku građevinu"
172 pregleda 0 komentar(a)
Kemal Musić, Žig, Foto: Jedinstvo.tv
Kemal Musić, Žig, Foto: Jedinstvo.tv
Ažurirano: 13.06.2012. 11:14h

Roman “Žig” crnogorskog pisca Kemala Musića objavljen je u izdanju “K cluba” i nalazi se među četiri nominovana djela iz Crne Gore za nagradu “Meša Selimović”.

Uvodnu riječ u romanu dao je Safet Sijarić u predgovoru koji nosi naslov “Nema kome se ne može dogoditi”.

“Zatvor, bolnica i ludnica je za svakoga – tako znaju reći oni koji su svašta iskusili. Nikad ne recite: nemojte pravit’ bolnicu, ludnicu, meni to ne treba. Ovo potvrđuje i sudbina glavnog junaka Musićevog romana Žig, gorštaka Limana – Starca, pa bogme i samog naratora, Limanovog zemljaka koji nam prenosi nesnosnu Starčevu ispovijest, nepovratno upletenog u strašnu dramu Limanovu“, piše Sirajić.

"I sam neko vrijeme kao njegovi junaci izgubljen u vrletima Bihora, poprilično se Kemal Musić u životu tražio"

On dalje zapaža da je djelo komponovano “kolažno, u fragmentima, uz veliku vještinu i znanje gdje treba priču u priči prekinuti da se ne bi počem zapalo u kolotečinu monotone hronologije, i kada treba istu nastaviti, a njeno iznošenje teče uz zadivljujuće asocijacije na razne događaje i slučajeve iz života drugih, pri čemu nas svaka asocijacija uvodi u novu, prosto bi se reklo redovno – antologijsku skicu, koje zajedno, u svojevrsnim oštrim potezima, žešće odslikavaju makondovsku izgubljenost našega podneblja i tegobnost života na njemu no hrpa kojekakve socijalne i slične, nerijetko ideologijom i patetikom opterećene literature.

I sam neko vrijeme kao njegovi junaci izgubljen u vrletima Bihora, poprilično se Kemal Musić u životu tražio - tražio svoj medij i kod, pa izraz i stil.

Pripovjedačka građevina

“Ispovijest kao sredstvo konstituisanja narativne zbilje u romanu Žig Kemala Musića” naslov je pogovora koji je napisao Radoman Čečović.

Urednik romana je Rafet Mulić

“Koristeći se mogućnostima diskursa ispovijesti, Kemalu Musiću je pošlo za rukom da izgradi veoma stabilnu pripovjedačku građevinu koja nosi višeznačenjsko ime Žig. Ova literarna cjelina u žanrovskom smislu se veoma tačno može odrediti kao roman. Žig je primarno psihološki roman.

Odnosno, vrsta psihološkog romana koji insistira na ulančavanju uzroka i posljedice. Struktura romana 'Žig' počiva na čvrsto uvezanim pozicijama naratora. Pripovjedača ima nekoliko, tačnije tri. Digresije u ovom romanu imaju veoma zapaženu strukturalnu ulogu.

One modeluju pripovijedanje, retardiraju radnju, konstruišu linije sižea; svojom retpospektivnom prirodom kontrastiraju prostor i vrijeme, stvarajući veoma jake opozicije”, zapisao je Čečović.

Urednik romana je Rafet Mulić, a štampanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Bonus video: