"Neće da nam kažu ko je kriv za Nađinu smrt"

"Govorili su da sačekamo da se porodi, a tada je bilo kasno", kazao je Nađin otac Milivoje Vuković
383 pregleda 0 komentar(a)
Zina i Milivoje Vuković, Foto: Luka Zeković
Zina i Milivoje Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2012. 02:28h

Porodica pokojne Nađe Vuković-Buturović, ni nakon 11 mjeseci od njene smrti, ne može da dobije odgovore na pitanja koji su ljekari napravili propust u njenom liječenju.

Nađa Vuković-Buturović (22) preminula je neposredno nakon porođaja i liječenja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), 27. juna prošle godine. Porodica je tražila od uprave KCCG da im dostavi izjave odgovornih ljekara, kako bi utvrdili koji je ljekar previdio rezultate testova, koji su jasno ukazivali da boluje od koksaki virusa i rubeola.

Njen otac Milivoje i majka Zina kažu da im to nije pošlo za rukom, jer od rukovodstva uporno dobijaju ono što nijesu tražili.

“Nemamo nijednu izjavu od ljekara koji su bili uključeni u njeno liječenje. Dostavili su nam odgovore direktora klinike, a ja se pitam kako oni mogu da znaju detalje, ako je trudnoća vođena privatno. Očigledno da direktoru (Milanu) Mijoviću nije u interesu da se slučaj riješi”, kazao je Vuković.

U Nađinom liječenju su učestvovali dr Goran Lazarević, koji je vodio trudnoću, kao i kardiolozi dr Božidarka Knežević, dr Nebojša Bulatović i dr Nikola Pavlović.

"Govorili su da sačekamo da se porodi..."

Na dva sastanka sa direktorom KCCG Milanom Mijovićem, kako je kazao, obećano im je da će ispitati slučaj, i da će im odgovoriti na zahtjev.

“Rekli su da ćemo dobiti odgovore, ali smo dobili odgovore direktora, i to nakon skoro devet mjeseci. Tražili smo i da nam odgovore ljekari koji su je liječili, posebno Lazarević, jer je on morao da zna da nešto nije u redu sa nalazima”, kazao je Vuković.

“Znali su da mi je dijete u takvom stanju i niko ništa nije rekao"

On je ponovio da su tek nakon njene smrti saznali da je imala rubeole i virus koksaki, te da ih ljekari nijesu upozorili da je njeno stanje tokom trudnoće i nakon porođaja bilo izuzetno loše.

“Znali su da mi je dijete u takvom stanju i niko ništa nije rekao. Pitao sam i tokom trudnoće da li je potrebno da je vodimo u Beograd, ali su kardiolozi kazali da nema potrebe, jer to ide nabolje. Govorili su da sačekamo da se porodi, a tada je bilo kasno”, kazao je Vuković.

“Ne vjerujemo da će pravda biti zadovoljena"

On je ponovio da se neće obraćati sudskim organima, jer ne vjeruju da će na taj način nešto postići.

“Ne vjerujemo da će pravda biti zadovoljena. Vidite koliko je slučajeva pred sudom, pa na kraju svi budu oslobođeni”, zaključio je Vuković.

Iz Kliničkog centra je “Vijestima” povodom ovog tragičnog slučaja saopšteno da je u toku liječenja poštovana sva medicinska procedura i da ljekari nijesu napravili propust.

Bonus video: