Slagali su se bolje nego rođena braća

“Dok smo sjedjeli, Nikeziću je zazvonio telefon. Nije rekao sa kime je razgovarao, već je prokomentarisao - evo izgubih još jednog dobrog prijatelja"
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 20:14h

Željko Malović i Zoran Stamatović, u nastavku suđenja Nebojši Mugoši, optuženom za ubistvo kuma Nebojše Nikezića, svjedoci su o poslovnoj i prijateljskoj saradnji sa pokojnim Nikezićem, njegovom karakteru i odnosu sa kumom.

Malović je, u Višem sudu, između ostalog kazao da su se Nikezić i Mugoša tako dobro slagali i družili, da toga nije gledao ni kod rođene braće.

Prema optužnici, Mugoša je 17. februara 2011, u podgoričkom naselju Stari aerodrom, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nikezića.

Malović Mugošu upoznao preko Nikezića

Malović, pomorac iz Bara, kazao je da je upoznao Nikezića prije 12-13 godina, da su ploveći na istom brodu, postali istinski prijatelji.

Tako je bilo do ubistva Nikezića, a zatim sam ja moj dio poklonio njegovom maloljetnom sinu, odnosno supruzi. Naš brod počeo je da lovi ribu u proljeće 2010

"Nakon plovidbe odlučili smo da kupimo brod 'Trio mare' i da se bavimo ulovom ribe. Kako je moj prijatelj Slobodan Bajković pitao da kupimo brod da lovimo ribu dvije godine prije, ja sam Neša (Nikezića) pitao da nam se i on pridruži. Tako smo se nas trojica dogovorili da ja i Bajković plovimo brodom i ribarimo, dok je Nešo bio zadužen za prodaju ribe.

Moj udio u preduzeću "Trio mare" je 33,33 odsto, a tako i njih dvojice. Tako je bilo do ubistva Nikezića, a zatim sam ja moj dio poklonio njegovom maloljetnom sinu, odnosno supruzi. Naš brod počeo je da lovi ribu u proljeće 2010.

Dao sam 90.000 eura za kupovinu broda, Bajković 50.000, a Nikezić ostalo, jer je cijena broda iznosila 320.000 eura. Osim ovih 90.000 eura uložio sam i za opremanje broda i sve je to zapisano. Ja imam stan i lokal na Zabjelu i rekao sam Bajkoviću i Nikeziću da to dajem u zalog ako se nešto desi nepredviđeno u poslu”, kazao je Malović.

Ispričao je i da je Mugošu upoznao preko Nikezića, koji mu je rekao da su kumovi i da se druže, nerazdvojni su kao rođena braća. Mugoša je kasnije, prema njegovim riječima, radio kod njih za platu od 1.000 eura - mjerio i raznosio ribu.

"Evo izgubih još jednog dobrog prijatelja"

Dodao je da su za jeftiniju posadu broda tražili u Albaniji, zatim u Egipatu, te da su kupljene avionske karte. Iako je planirano, Nikezić i Mugoša tamo nijesu otišli zbog građanskog rata, zato je sa Nešom otišao svjedok u Tursku da bi našli posadu za brod.

Nikezić se zadržao svega dva-tri, možda pet minuta i odmah je otišao

Rekao je da su se on i Bajković sa Nikezićem sreli u lokalu u Delti u utorak, a da se ubistvo desilo dva dana kasnije.

“Dok smo sjedjeli, Nikeziću je zazvonio telefon. Nije rekao sa kime je razgovarao, već je prokomentarisao - evo izgubih još jednog dobrog prijatelja. Uslijedio je drugi poziv telefonski.

Tada je Mugoša pozvao Nikezića kazavši da je svojim vozilom imao udes u Podgorici. Otišli smo na mjesto gdje je Mugoša imao udes.

Nikezić se zadržao svega dva-tri, možda pet minuta i odmah je otišao, što smo ja i Bajković prokomentarisali, jer unazad mjesec dana tako ne bi bilo, već bi se on duže zadržao zato što je bio nerazdvojan sa Mugošom", ispričao je Malović.

Partnerima se Mugoša nikad nije sviđao

Dodao je da mu je Nikezić pričao da je Mugošu ovlastio da raspolaže svim njegovim računima u bilo kojoj banci u Crnoj Gori.

“Nije bilo ljubavi između rođene braće kao što je to bilo između njih dvojice. Nešo mi je rekao da su on i Mugoša osnovali zajedničku firmu oko uvoza - izvoza drveta i da je bila ogromna zarada, ne samo za naše prilike", rekao je svjedok.

Lično mi je Nikezić rekao da je čuvao veće količine novca kod Mugoše", kazao je Stamatović

Rekao je da se njemu i Bajkoviću Mugoša nije sviđao nikada, ali da su ga trpjeli zbog Nikezića: “Nisam imao konkretan razlog zbog čega mi se Mugoša nije sviđao, već je to moj utisak".

Stamatović je takođe rekao da mu je poznato da je Nikezić novac držao kod Mugoše i da je ovaj imao neograničeno povjerenje u Mugošu.

“Nikezić je bio pošten, pravi radnik, zato mu se ovo i desilo. Lično mi je Nikezić rekao da je čuvao veće količine novca kod Mugoše", kazao je Stamatović.

Prema optužnici, Mugoša je na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nikezića. Okrivljeni je, kako piše, iskoristio svoj kumovski odnos sa Nikezićem i veliko povjerenje koje je uživao kod njega, i ubio ga u namjeri da prisvoji 515 hiljada eura.

Nikezić je taj novac predao Mugoši na čuvanje, prema navodima optužnice. Okrivljeni je 17. februara mobilnim telefonom pozvao kuma na sastanak, a zatim u ugovoreno vrijeme došao naoružan vozilom. Kada mu je kum prišao, Mugoša je iz automatske puške ispalio više hitaca, koji su pogodili Nikezića u grudi i leđa, nanoseći mu više prostrelina kičme i grudi, piše u optužnici. Prije nego je stradao, Nikezić je bio kod snahe i djece u stanu zgrade ispred koje je usmrćen.

Suđenje se nastavlja 2. jula.

Bonus video: