Veći dio presude za Zavalu već napisan

Od dana kada im bude dostavljena presuda, nezadovoljne stranke imaju 15 dana da ulože žalbu na presudu
73 pregleda 4 komentar(a)
Valentina Pavličić, Foto: Savo Prelević, arhiva "Vijesti"
Valentina Pavličić, Foto: Savo Prelević, arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.06.2012. 18:13h

Prvostepena presuda u aferi "Zavala" objavljena 5. juna u sudnici Višeg suda u Podgorici, samo je dio do konačnog kraja sudskog procesa.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, sudija Valentina Pavličić sada ima rok dva mjeseca da izradi pismeni otpravak presude, odnosno nakon što je usmeno izrekla presudu, da je u papirnom formatu dostavi strankama u postupku tužiocu, punomoćniku Opštine Budva, advokatima i okrivljenima.

Ipak, sudija ima pravo, zbog složenosti postupka, da traži prolongiranje tog roka ukoliko procijeni da za dva mjeseca ne ne može da napiše presudu, sudija će o tome obavijestitipredsjednika Višeg suda i tražiti da se taj produženjeroka, zbog složenosti predmeta.

"Vijestima je, međutim, nezvanično rečeno daje veći dio presude već napisan i da će po početka avgusta presuda i kompletni spisi predmeta iz kancelarije sudije Pavličić biti predati pisarnici Višeg suda, što praktično znači da će se tada razdužiti sa predmetom.

Ipak, treba istaći da se radi o veoma složenom predmetu za obrazlaganje, jer će ta presuda će biti pod lupom kako domaće, tako i međunarodne javnosti, bilo pravosudne, bilo političke.

Od dana kada im bude dostavljena presuda, nezadovoljne stranke imaju 15 dana da ulože žalbu na presudu.

Potom ide "drugi krug" kada odbrana i tužilac ulože žalbu, imaju zakonsku mogućnost na odgovor na žalbu, što će sve potrajati.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Kako je sve politika uticala na ovaj slučaj
  • Zašto mogu proći mjeseci prije nego što se donese konačna odluka

Bonus video: