UnderhillFest: Prikazan film o Sonji Savić

U nedjelju je u okviru Telekom UnderhillFesta prikazan i film “Blokada” reditelja Igora Bezinovića
61 pregleda 0 komentar(a)
Underhill, Foto: Zoran Đurić
Underhill, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.06.2012. 09:06h

Prvi dio Telekom UnderhillFesta, obilježili su, između ostalih, filmovi Vima Vendersa, Pjera Žalice, Marike Šelart, Dragane Kanjevac, Igora Bezinovića, koji su izazvali veliku pažnju podgoričke filmske publike.

Treće večeri festivala prikazan je film “Sonja”, posvećen glumici Sonji Savić, autorke Dragane Kanjevac iz Beograda.

“Reakcija publike na moj film bila je jako dobra. Neka mjesta u filmu, koja su bila interno smiješna meni i montažeru, publika je ispratila sa sličnim emocijama. Oduševljena sam sa festivalom i timom koji ga realizuje. Nema lažnog sjaja, već je suština sjajna”, prokomentarisala je Kanjevac.

Jajašca za kasnije

Publika UnderhillFesta bila je u prilici da pogleda holandsko ostvarenje “Jajašca za kasnije” rediteljke Marike Šelart.

“Sviđa mi se mjesto na kojem se održavaju projekcije kao i priroda samog grada - predivna rijeka"

“'Jajašca za kasnije' je dokumentarac podstaknut ličnim iskustvom, mojom borbom s biološkim satom i nastojanjima da produžim plodnost. Pokušala sam da podstaknem javnu raspravu tokom filma o tom sve aktuelnijem problemu modernog društva", kazala je Šelart.

Ona je rekla da je program festivala impresivan, da je napravljen fantastičan balans u regionalnoj i međunarodnoj selekciji. Šeralt nije krila ni oduševljenje Podgoricom, rijekom Moračom.

“Sviđa mi se mjesto na kojem se održavaju projekcije kao i priroda samog grada - predivna rijeka u kojoj svakodnevno plivam i ne mislim da je toliko hladna.”

Reprezentativan presjek

Selekciju ovogodišnjeg festivala prokomentarisao je predsjednik žirija UnderhillFesta, reditelj Nebojša Slijepčević.

Organizatori festivala saopštili su da će se filmovi, ukoliko bude padala kiša, prikazivati u KIC-u “Budo Tomović”

“Selekcija je jaka. U međunarodnom programu tu su filmovi koji čine reprezentativan presjek svega što se događalo u prošloj godini, a kada je riječ o regionalnoj selekciji nalaze se ostvarenja koja će tek imati svoj festivalski put. Nema slabog filma što žiriju ne olakšava posao”, prokomentarisao je Slijepčević.

U nedjelju je u okviru Telekom UnderhillFesta prikazan film “Blokada” reditelja Igora Bezinovića. Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu koji predstavlja autorski prikaz najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog protesta na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2009. godine.

Organizatori festivala saopštili su da će se filmovi, ukoliko bude padala kiša, prikazivati u KIC-u “Budo Tomović”, u 21 sat.

Ponedjeljak na garaži

UnderhillFest se nastavlja u ponedjeljak u 21 sat na krovu parking garaže (između ulica Vuka Karadžića i Novaka Miloševa) filmom “Kad su djevojke flertovale s bogovima” Damiena Faurea, koji će biti gost festivala.

U 12 sati na Fakultetu vizuelnih umjetnosti biće nastavljena Radionica dokumentarnog filma

U 22 sata biće prikazan film “5 slomljenih kamera” Guya Davidija i Emeda Burnata, a u 23 i 30 biće prikazan film “Njuškalo, Room 164”, autora Gianfranco Rosija.

U Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović“ u 18 sati biće projekcija filma “Život u pokretu” Sophie Hyde i Bryana Masona, koji se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije.

Kada je riječ o edukativnom programu, u 12 sati na Fakultetu vizuelnih umjetnosti biće nastavljena Radionica dokumentarnog filma, koja se organizuje u saradnji sa Restartom iz Zagreba. Predavači su Oliver Sertić i Nebojša Slijepčević.

Bonus video: