"Država nema nikakav odgovor na kriminalce koji su spremni da ubiju"

Gosti u studiju: Iva Vuković, Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Aleksandar Damjanović, poslanik i Goran Kapor, novinar lista Vijesti
164 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 29.05.2018. 19:43h

Tok emisije:

21:26 Kapor napominje da ozbiljna kriminalna grupa organizovano radi već deset mjeseci i da je spremna "i da bije i da ubije".

"Ta kriminalna grupa je mnogo veća nego što je bila ranije i predstavlja opasnost za ljude koji ukazuju na to, ali i za cijeli sistem", upozorava on.

Činjenica je, smatra Kapor, da država nema nikakav odgovor na ovu vrstu kriminala.

Ukazujući na slučajeve hapšenja državljana Crne Gore koji se bave švercom cigareta, na granici sa BiH, on ističe da policija druge države zna gdje se nalaze skladišta za šverc cigareta, dok nadležni organi u Crnoj Gori to ne znaju ili ništa ne preduzimaju po tom pitanju.

21:22 Kada je u pitanju akcizni kalendar, Vuković kaže da se od početka 2019. očekuje dalje usklađivanje akciza na cigarete.

21:18 Osvrnuvši se na otvananje pogona Novog duvanskog kombinata u susret lokalnim izborima, Damjanović tvrdi da je kombinat mogao početi sa da radom još prije nekoliko mjeseci, ali da je "sa vrha" objašnjeno da se otvaranje odloži.

21:13 Kapor ističe da je nadležnost nad akciznim proizvodima na Upravi carina, ali da se na njihovom sajtu vrlo rijetko može naići na informaciju da su oduzeli cigarete ili uhvatili lica koja se bave švercom.

21:08 Damjanović napominje da kupovna moć građana slabi i da su cijene robe u inostranstvu u velikom broju slučajeva niže u odnosu na crnogorske, uprkos znatno većem standardu života u tim zemljama.

21:00 Damjanović smatra da Vlada ide linijom manjeg otpora i da je nemoćna da se obračuna sa interesima "onih od kojih zavisi".

20:55 Vuković istiće da je već nadomješten minus i da će, sudeći po dobrim rezultatima u prvom kvartalu, stopa rasta ekonomije u 2018. biti iznad planiranih tri odsto.

20:48 Kapor napominje da je prema fiskalnoj strategiji od porasta akciza trebalo da imamo ukupno 20 miliona prihoda, ali da sada za četiri mjeseca imamo tri miliona minusa.

Činjenica je, kako ističe, da od avgusta prošle godine postoji veoma dobar i organizovan šverc cigareta. S obzirom na količinu ilegalnih proizvoda, dodaje, duvanski proizvodi dolaze organizovano ili se proizvode u Crnoj Gori.

20:40 Damjanović smatra da je porast akciza na duvanske proizvode usvojen kako bi se "razbuktalo sivo tržište i kriminalne strukture povezane sa vlašću" profitirale od ilegalne prodaje cigareta.

On je kazao da je budžet ilegalnom prodajom cigareta 2017. godine uskraćen za 35 miliona eura i da su podaci za ovu godinu još drastičniji.

"Sumnjam da se dio tih prihoda sa sivog tržišta cigareta koristi i za usluge održavanja vlasti u Crnoj Gori", napominje Damjanović.

20:35 Kapor napominje da je standard prosječnog građanina u Crnoj Gori daleko od standarda za 21. vijek i smatra da nije realno očekivati da će Vlada smanjiti akcize i tako se odreći prihoda.

20:32 Vuković ističe da u ministarstvu smatraju da nisu ugrozili investicioni ambijent, kao i da je poreska politika Vlade usmjerena u pravcu da ne ugrozi rast biznisa.

Ona je rekla da je stopa rasta ekonomije premašila sva očekivanja Vlade, da su mjere fiskalne strategije donijele dobre rezultate i da standard građana nije ugrožen.

20:25 Kapor kaže da je Vladi lakše da očekuje rast državnih prihoda od akciza nego li od rasta ekonomije ili povećanja zaposlenosti.

20:20 Damjanović smatra da država mora da vodi politiku koja će biti balansirana prema standardu i potrebama građana i kaže da rast cijena goriva utiče na rast cijena roba i usluga.

20:15 Vuković je kazala da je akcizna politika definisana zakonom i da je opredjeljenje Vlade da se ona ne mijenja do 2020. godine.

"Ne mogu da predvidim koja će biti odluka Vlade, ali mogu reći da imamo fiskalnu stabilnost i stabilne prihode u budžetu", kazala je ona.

20:07 Damjanović je kazao da je trenutno stanje plaćanje ceha neodgovornog povećanja akciza na gorivo 2009. i 2016. godine.

20:02 Vuković je kazala da je povećanje cijena goriva u posljednje vrijeme posljedica kretanja cijena na svjetskom tržištu i da trenutno povećanje cijena nije rezultat mjera ekonomske ili fiskalne politike.

Da li se nakon najnovijeg povećanja cijena goriva u Crnoj Gori mogu očekivati nova poskupljenja? Kakvo je trenutno stanje u državnoj kasi i da li se budžet puni planiranom dinamikom? Kako Vlada planira da nadomjesti manjak prihoda od akciza na cigarete, što bi mogla biti posljedica rasta crnog tržišta duvana?

Ovo su neka pitanja koja će otvoriti večerašnji Reflektor.

Gosti u studiju: Iva Vuković, Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Aleksandar Damjanović, poslanik i Goran Kapor, novinar lista Vijesti.

Gledajte Reflektor, večeras od 20 sati na Televiziji Vijesti.

Bonus video: