Izložba "Ritam prirode" od utorka u Podgorici

Izložba Đorđa Stojanovića i Milene Mijović Durutović nastala je u okviru projekta “Nature Art”, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima
122 pregleda 0 komentar(a)
ritam prirode izložba, Foto: Facebook.com
ritam prirode izložba, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 29.10.2018. 08:37h

Izložba „Ritam prirode“ Đorđa Stanojevića iz Beograda i Milene Mijović Durutović iz Podgorice biće otvorena sjutra u Podgorici, u galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u 20 časova.

Izložba je otvorena do 24. novembra, a nastala je u okviru projekta “Nature & Art”, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima.

“Projekat ‘Nature&Art’ se bavi odnosom priroda-umjetnost-čovjek u kojem umjetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čovjeka i prirode. Proces nastanka umjetničkog djela poistovjećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan novi kulturni model... Izložba analizira logiku nastanka potrebe za ovakvom umjetničkom praksom i predstavlja metodologiju umjetničkog istraživanja koja je posljedica poimanja vremena u kome živimo. U istraživanjima postupno dolazimo do termina ‘slikati prirodom’ koji se nameće kao definicija ove umjetničke metodologije“, zapisao je, između ostalog, Stanojević u tekstu za katalog izložbe.

Stanojević (1974) je vizuelni umjetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imao je više od 30 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti i na Akademiji za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Osnivač je i umjetnički direktor platforme Nature & Art.

Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na FLU na Cetinju, a magistarske na FLU u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kustoskinja je u CSU od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja.

Bonus video: