“Art fiction” u Dukley galeriji

“Mir” je oformljen 2017. i odmah obilježio ulazak u arenu savremene umjetnosti inovativnim projektom
0 komentar(a)
Art fiction, Foto: Facebook
Art fiction, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.05.2018. 07:45h

Izložba “Art fiction” kreativne grupe “Mir” biće otvorena večeras, u 19 časova u Dukley Art Gallery, zgradi nadomak budvanskog Staroga grada. Izložbu organizuje Dukley European Art Community.

Grupa “Mir”, kao punopravno, perspektivno, kreativno udruženje oformljena je 2017. godine, i odmah obilježila ulazak u arenu savremene umjetnosti inovativnim projektom “Art fiction”. Ideja je da je umjetnost navigator u podsvjesnom svijetu gdje slika postaje preuveličana, a koncepti postaju slike, navode organizatori izložbe.

“Na primjer, aktivisti uzburkavaju kulturnu zajednicu, prouzrokujući podsvjesnu želju da se stvori nešto što ne može biti izvedeno bukvalno, ali može da bude izvedeno virtuelno u umjetnosti, jednostavno oslikavajući ono što je željeno na slici i na taj način se postiže cilj, zato što su radnje dostupne svijesti „gledaoca“ samo kroz društvene mreže. Umjetnost je preteča virtuelnosti, stvorila ju je kao ideju i novu vrstu umjetnosti i može se nositi s ovim zadatkom bez pomoći elektronike, takoreći “ručno”, pomoću tradicionalnih metoda utjicaja na gledaoca.

U ovom projektu, osim poboljšanja kvaliteta polja aktivizma u umjetnosti, glavna stvar je razvoj psihotehnika virtuelnosti u umjetnosti, dizajnirana kao ‘Art fiction’”, ističe se iz organizacije.

Zadatak projekta je stvoriti meta poziciju u vezi aktivizma kao sredstva izražaja.

Svrha “Art fiction” projekta je otklanjanje patosa u umjetnosti kroz humor koji je svojstven Odeskoj školi za navigaciju. Na ovaj način, u novom koordinantnom sistemu, umjetnost otkriva tajne, a upravo to je situacija u kojoj je patos irelevantan.

Bonus video: