Odbijen zahtjev Vlahovića da robija u Spužu: Strahuju da opet ne pobjegne

Vlahović je 2001. pobjegao iz zatvora u Spužu gdje je izdržavao višegodišnju kaznu zatvora zbog niza počinjenih razbojništava
257 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 08:56h

Nikšićaninu Veselinu Batku Vlahoviću kojem se za ratni zločin sudi u Sarajevu, neće biti udovoljeno da nakon izricanja presude zatvorskukaznu izdržava u Crnoj Gori, piše Dan.

Bosanskohercegovačke vlasti strahuju da bi se mogla ponoviti situacija iz 2001, kada je Vlahović na misteriozan način, pored većeg broja stražara, uspio da pobjegne iz spuškog zatvora.

Vlahović je, podsjeća list, ranije najavio da će podnijeti zahtjev da kaznu izdržava u Crnoj Gori na šta ima pravo jer je crnogorski državljanin.

Vlahović je 2001. pobjegao iz zatvora u Spužu gdje je izdržavao višegodišnju kaznu zatvora zbog niza počinjenih razbojništava. On je tada pod nerazjašjnenin okolnostima preskočio preko zidina zatvora. Nekoliko službenika ZIKS-a ostalo je bez posla zbog sumnje da su napravili "propuste".

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, zlostavljanja, silovanja, nestanke i pljačke civila Bošnjaka i Hrvata 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Braca i Kovačići.

Optužnica protiv njega je podignuta gotovor godinu nakon što je uhapšen u Španiji i skoro šest mjeseci nakon izručenja BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik paravojnih formacija vršio progon i ratne zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protivzakonita zatvaranja i lišenja slobode, fizička i psihička zlostavljanja, pljačkanja imovine, te odvođenje civila u nepoznatom pravcu, kojim se od tada gubi svaki trag.

Bonus video: