Hamilton pobijedio u Kanadi

Na pobjedničkom postolju su i Romen Grožan i Serhio Peres, koji su u finišu prestigli Fernanda Alonsa
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2012. 20:04h

Sezona 2012. u Formuli 1 postaje sve čudnija - u sedmoj trci dobijen je i sedmi različiti pobjednik, mada ovog puta makar to nije senzacija, jer je prvi kroz cilj prošao Luis Hamilton.

Ali, da je ovo godina čuda, potvrđuje jedna druga stvar - na pobjedničko postolje nakon fenomenalne trke za Veliku nagradu Kanade popeli su se još Romen Grožan i Serhio Peres!

Tek iza njih bili su Sebastijan Fetel i Fernando Alonso, koji su tokom trke držali prvu poziciju...

"Fenomenalan je osjećaj doći do prve pozicije na stazi gdje sam ostvario prvu pobjedu u karijeri. Znao sam da će biti veoma teško, ali mi se svidio svaki minut ove trke".

"Ni u jednom trenutku nisam posumnjao u pobjedu. Negdje tokom trke sam shvatio da moji najveći rivali idu na strategiju sa jednim pitom, zbog čega sam stalno dodavao gas".

"Ovo je jedna od mojih najdražih pobjeda", rekao je Crni biser, koji je 70 krugova, dugih 305 kilometara i 270 metara, odvezao za sat, 32 minuta i 29,586 sekundi.

Trka na stazi „Žil Vilnev” bila je pravi taktički rat ekipa. Osvajač pol-pozicije Fetel i Alonso, koji je krenuo sa 3. mjesta, odlučili su se na samo jedan pit stop, iako niko u Meklarenu nije vjerovao u takav scenario.

Hamilton je u jednom trenutku upitao svoje mehaničare: „Jeste li sigurni da ne idu na jedno zaustavljanje”, a preko radija je čuo odgovor:

„Jesmo, sigurni smo”.

Nisu bili u pravu. Fetel i Alonso su zaista htjeli samo po jednom u boks, ali im se rizik na kraju nije isplatio.

Aktuelni šampion je, ipak, morao dva puta da se zaustavi, a bolid Princa od Asturije je u u finišu bio nemoćan pred naletima rivala.

Prvi ga je u 64. krugu pretekao Hamilton, koji je iskoristio prednosti svog DRS sistema, a zatim su ga obilazili i Grožan, Peres i Fetel.

"Luis je otišao drugi put u boks, pa smo pokušali da se vratimo na vrh samo sa jednim pitom, baš kao Ferari. Ispostavilo se da je to bila loša odluka. Na kraju smo riješili da još jednom uđem u boks i to je bilo pravo rješenje, jer smo mogli mnogo da izgubimo u posljednjih sedam krugova", istakao je Fetel.

Zanimljivo, Grožan i Peres, koji je krenuo sa 15. mjesta, takođe su po jednom bili u boksu, ali su čelnici Lotusa i Zaubera odradili mnogo bolju strategiju prilikom izbora guma i tajminga od kolega iz Red Bula i Ferarija. O tome, uostalom, govore i rezultati...

"Bolid se odlično ponašao na stazi. Borio sam se do kraja najjače što sam mogao i za to sam nagrađen", rekao je Grožan, koji se nakon 3. mjesta u Baherinu sada popeo na još višu stepenicu pobjedničkog postolja.

Šesto mjesto osvojio je Niko Rozberg (Mercedes), sedmi je bio Mark Veber (Red Bul), a bodove su osvojili Kimi Raikonen (Lotus), Kamui Kobajaši (Zauber) i Felipe Masa (Ferari).

Potpuno je razočarao Dženson Baton, koji je zauzeo tek 16. poziciju sa krugom zaostatka za klupskim kolegom Hamiltonom, dok je Mihael Šumaher na trci na kojoj je najavljivao pobjedu odustao u 27. krugu zbog problema sa DRS-om.

Galerija

Bonus video: