Milović već sedam dana u ZIKS-u štrajkuje glađu i traži novo suđenje

Miloviću je stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno u februaru 2005. godine na štetu sugrađanina Momčila Milića
98 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.06.2012. 07:31h

Zatvorenik MiIlivoje Milović već sedmi dan štrajkuje glađu i žeđu u spuškom zatvoru kako bi dokazao da je, kako tvrdi, nepravdeno osuđen, kazali su “Vijestima” članovi njegove porodice.

U prethodnih četri mjeseca, Milović je dva puta štrajkovao glađu. U februaru je štrajk prekinuo nakon što mu je obećano iz uprave ZIKS-a da će učiniti sve što je u njegovoj moći da mu obezbijede ponovno suđenje, a samo mjesec nakon toga ponovo je štrajkovao jer nije održato obećanje.

"On smatra da je ovo jedini način da dokaže da je nepravedno osuđen. Prvobitno je oslobođen optužbe za djelo koje mu se stavlja na teret. Zatim je, u ponovljenom postupku na osnovu sudskog ubjeđenja, bez ijednog dokaza osuđen na četiri godine, a onda na dvije i po, i sve to za djelo sa kojim nema veze. Svi dokazi, ali i sve što se dešavalo tokom suđenja, izjave oštećenog, koje su se mijenjale od suđenja do suđenja, poništavanje presuda, odbijanje radnje rekonstrukcije događaja, ukazuju na flagrantno kršenje ljudskih prava i sloboda", tvrdi porodica Milović.

Miloviću je stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno u februaru 2005. godine na štetu sugrađanina Momčila Milića. Vijeće sudije Hasnije Simović u oktobru 2009. godine donijelo je oslobađajuću presudu koju je Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje koje je dodijeljeno sudiji Zoranu Šćepanoviću. Vijeće sudije Šćepanovića osudilo je Milovića na četiri godine zatvora, ali je presudu Apelacioni sud ukinuo, i u ponovnom suđenju Milović je osuđen na dviije godine i šest mjeseci zatvora.

Njegova porodica ispričala je da je konzilijum ljekara koji je na zahtjev Apleacionog suda vještačio da li je Milivoje u momentu pokušaja ubistva Milića bio sposoban za to djelo zaključio da on ni psihički ni fizički to nije bio kadar da učini.

"Jedino razumno objašnjenje ovakvog procesa je to da je na pravosuđe vršen pritisak, ili da ima elemenata korupcije. Oštećeni Milić je u bliskim rodbinskim odnosima sa visokim funkcionerom SNP-a i sumnjamo da taj funkcioner ima veze sa ovim. Isti taj Momčilo Milić je 30. decembra 2000. godine sa pet metaka ranio Milivoja, a za to je osuđen tek nakon 12 godina na kaznu zatvora od jedne godine", priča porodica osuđenika koji štrajkuje glađu.

Oni očekuju da će se predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zainteresovati za ovaj slučaj i preduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi se “ispravila nepravda”.

Bonus video: