Potresi u srpskom teatru nakon predstave "Zoran Đinđić"

Dio ansambla Ateljea 212 optužio je upravnika za samovolju, nadmenost, neukus, samoreklamerstvo, dilentatizam
0 komentar(a)
Zoran Đinđić, Foto: Novosti.rs
Zoran Đinđić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 10.06.2012. 15:56h

Srpsko pozorište Atelje 212 već danima izaziva pažnju javnosti - najprije povodom nedavne premijere provokativne predstave “Zoran Đinđić” Olivera Frljića, potom povodom oštre kritike Sterijinog pozorja, koju je uputio upravnik Kokan Mladenović, a onda i zbog složenih međuljudskih odnosa koji su izbili na vidjelo u javnim pismima kolektiva Ateljea 212 - većine glumaca koji traže Mladenovićevu smjenu i većine ostalih zaposlenih koji tvrde da ne žele da zauzmu bilo koju stranu, ali ukazuju na rezultate postignute u protekle tri godine na čelu s Mladenovićem.

Mladenović je dosad odbijao da komentariše prozivke, a obraćanje javnosti najavio je za 12. jun. Stručna javnost uglavnom ocjenjuje da je situacija u Ateljeu 212 zapravo odraz teškog stanja većine pozorišta u Beogradu i Srbiji, ali i kulture uopšte.

Dio ansambla Ateljea 212, čiji je zahtjev za smjenu Mladenovića podržao 4. juna većinom glasova (3:2) Upravni odbor tog teatra, optužio je upravnika za samovolju, nadmenost, neukus, samoreklamerstvo, dilentatizam, prezir glumaca, sijanje zlog sjemena u ansamblu, “zajedno sa svim trikovima za pravljenje uspjeha, uspješnih, kao i neuspješnih predstava”.

Odlučiće osnivač

“Počeo je prijetnjama, završio je prezirom. Sigurni da nije postavljen da bude upravnik zgradi bez glumaca, obavještavamo nadležne da ćemo odluke koje očekujemo u najskorijem roku, igrati predstave koje su na redovnom repertoaru ispuniti sve obaveze koje su do danas ugovorene, kao i da svaku drugu saradnju s njim odbijamo”, naveli su potpisnici peticije za smjenu Mladenovića, koja je proslijeđena Skupštini Grada Beograda, kao osnivaču Ateljea 212.

Glumica Gorica Popović, koja je među potpisnicima peticije, izjavila je “Politici” da zahtjev za smjenu Mladenovića nije vezan ni za jednu konkretnu premijeru

Peticiju je potpisalo 25 glumaca (od 33 člana glumačkog ansambla): Aleksandra Janković, Anica Dobra, Anita Mančić, Bojan Žirović, Branimir Brstina, Branislav Zeremski, Branka Šelić, Dara Džokić, Dragana Đukić, Dubravka Mijatović, Erol Kadić, Gordan Kičić, Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Milan-Caci Mihajlović, Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Nenad Ćirić, Nenad Jezdić, Radmila Tomović, Tihomir Stanić, Vladislav Mihajlović, Sofija Juričan i Marinko Madžgalj.

Nezadovoljni glumci naveli su i da su peticiju napisali prije premijere predstave "Zoran Đinđić" i Mladenovićevih izjava o Sterijinom pozorju, koje su izazvale kontroverzne reakcije.

Glumica Gorica Popović, koja je među potpisnicima peticije, izjavila je “Politici” da zahtjev za smjenu Mladenovića nije vezan ni za jednu konkretnu premijeru, niti za bilo koju predstavu, već je to jednostavno mučna situacija koja je u izvjesnom trenutku morala da eskalira.

Glumica Dara Džokić izjavila je “Politici” da nezadovoljstvo saradnjom sa Mladenovićem ne traje kratko, već je to period od tri godine koliko je on na čelu Ateljea 212.

Tihomir Stanić smatra da Mladenović jednostavno nije najpogodnija ličnost za upravnika, jer je, “bahat i netolerantan”.

“Uzeo sam neplaćeno odsustvo i ne želim da se vraćam u Atelje 212 dok je on na njegovom čelu, i pored toga što je ovo pozorište moj umjetnički san”, rekao je Stanić.

Reagovanje kao profesionalna obaveza

Povodom zahtjeva za smjenu Mladenovića i odluke UO da podrži taj zahtev, gradskim vlastima i upravi Ateljea 212 potom je stiglo “pismo većine zaposlenih” koji su pobrojali rezultate rada tog pozorišta u protekle tri godine, ističući da je njihova ljudska i profesionalna obaveza da odreaguju, ali da nemaju namjeru ni ambiciju da svoj stav opredjeljuju za ili protiv Mladenovića.

Istaknuto je, između ostalog, i da značajno rastu prihodi sa blagajne, što je gotovo nemoguće u današnje vrijeme

“Smatramo da je prioritetno pitanje u nastaloj situaciji da se napravi jasno razgraničenje između, s jedne strane, mišljenja dijela ansambla i, s druge strane, argumentovanog ukazivanja na rezultate rada i poslovanja Kuće”, poručilo je 48 zaposlenih, među kojima su i tri glumca (Branislav Trifunović, Svetislav Goncić i Ivan Jevtović).

Potpisnici tog pisma istakli su da se rezultati rada direktora ne mogu ocjenjivati kroz (ili samo kroz) komunikaciju sa glumačkim ansamblom, jer “pozorište ne čine glumci i zgrada, kako se sugeriše u pismu dijela glumačkog ansambla”, već i svi drugi zaposleni sa ciljem da zajednički obavljaju, razvijaju i promovišu osnovnu delatnost.

Istaknuto je, između ostalog, i da značajno rastu prihodi sa blagajne, što je gotovo nemoguće u današnje vrijeme (32.378.995 dinara - 39.338.138 - 36.864.214), te da je u vrijeme velike ekonomske krize dostignuta magična cifra od čak 40 odsto sopstvenog prihoda u ukupnom godišnjem prihodu.

Navodeći i da se “ono što se u pismu dijela ansambla naziva ‘jeftinim trikovima’, u modernom svijetu zove marketing”, potpisnici pisma su ocijenili i da dio glumačkog ansambla “potvrđuje svoj status koristeći metode i mehanizme sistema koji je otišao u prošlost”, te da je zato i neobično da UO, u kojem neki od članova već tri godine podržavaju poslovnu politiku Ateljea 212, sada potpuno neprincipijelno i neargumentovano traži promjenu i smjenu postojećeg direktora.

Novi - stari “Balkanski špijun”

Svetislav Goncić je izjavio da ga sve podsjeća na “Balkanskog špijuna”, jer misli da je to “nastavak zastarjele samoupravne prakse”.

Povodom situacije u Ateljeu 212 izjasnili su se posredstvom medija i pojedini pozorišni radnici van te kuće

“Taj sukob sa upravnikom Mladenovićem i posljednja dešavanja na Sterijinom pozorju, e to je to. Jedan ogroman, kompleksan zastarjeo sistem koji je nemoguće promijeniti. To je praksa potvrde sopstvene vrijednosti preko omalovažavanja drugih. To je stari poznati sistem pozicioniranja gdje realno rezultat rada nije primaran cilj. Svi pričaju da novac nije merilo vrijednosti u umjetnosti, ali u kulturi se uzimaju veliki honorari i to još u državnim pozorištima gdje ljudi rade za nekakav socijalni okvir”, rekao je Goncić, koji takođe nije podržao zahtjev za smenu Mladenovića.

Članica Gradskog vijeća zadužena za kulturu Vesna Marijanović izjavila je da je nekoliko puta pokušavala da bude medijator i pomogne uspostavljanje dijaloga Mladenovića sa nezadovoljnim glumcima, ali da, nažalost, nije uspjela da ih sve zajedno navede da prevaziđu probleme.

Sada je njihovo neslaganje ima zvaničan okvir i o tome će se izjasniti novoformirana Skupština grada Beograda, vjerovatno na prvoj sednici poslije konstitutivne, rekla je Vesna Marjanović, navodeći da će se konsultovati i s gradonačelnikom Draganom Đilasom i ljudima iz Sekretarijata za kulturu.

Povodom situacije u Ateljeu 212 izjasnili su se posredstvom medija i pojedini pozorišni radnici van te kuće, pa je tako dramski pisac Željko Hubač ocijenio da će, kako god se sukob bude razriješio - svi akteri biti žrtve, reditelj Dejan Mijač se zauzeo za promjenu načina izbora upravnika pozorišnih kuća, a dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je da je problem kako uopšte funkcionišu pozorišta, što političku kastu ne zanima, jer je ne zanima kultura.

(SEEcult.org)

Bonus video: