Srbija prva u Tokiju, Igor Kolaković treći put na Olimpijskim igrama!

“Uz sva ona odricanja koja su momci imali tokom ovog perioda, od kad smo se skupili, ovo je najbolja moguća nagrada”, kaže Kolaković
67 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2012. 09:28h

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je prvo mjesto na turniru Interkontinentalnih kvalifikacija u Tokiju i tako izborila plasman na Olimpijske igre u Londonu – rano jutros po našem vremenu, izabranici proslavljenog crnogorskog stručnjaka Igora Kolakovića savladali su Iran sa 3:0 (30:28, 30:28, 25:22), poslije 83 minuta igre.

Srbija je, tako, šestom pobjedom u isto toliko mečeva, uz samo jedan izgubljen set, osigurala prvo mjesto u Tokiju, kolo prije kraja kvalifikacionog turnira.

Prva dva seta su bila jako uzbudljiva. U prvom je Srbija vodila 17:13, ali je Iran nevjerovatnom serijom 8:0 preokrenuo na 21:17, a onda je imao i tri set lopte na 24:21. Srbija je, međutim, anulirala sve tri set lopte protivnika, preokrenula je na 25:24, ali je iskoristila tek petu set loptu za vođstvo od 1:0.

Iran je imao vođstvo i u finišu drugog seta sa 21:19, ali je Srbija prva imala set loptu na 24:23, koju nije iskoristila. Uzvratio je Iran, ali nije realizovao nijednu od tri set lopte koliko je imao. Srbija je uspjela da iskoristi svoju treću set loptu, za identičan skor kao u prvom setu, 30:28, ali i 2:0 u setovima.

U trećem setu nije bilo prevelike dileme, Srbija je vodila od početka do kraja i zasluženo stigla do pobjede.

Najbolji poenter u srpskoj selekciji bio je Budvanin Miloš Nikić sa 14 poena, Nikola Kovačević je imao 13, a bivši korektor Budućnosti Saša Starović 12.

U Iranu, koji vodi slavni Hulio Velasko, najbolji je bio Gemi sa 11 poena.

Igor Kolaković, bivši dugogodišnji igrač i trofejni trener Budućnosti, će treći put učestvovati na Olimpijskim igrama. U Atini 2004. godine bio je pomoćnik Ljubomiru Travici, a 2008. u Pekingu i sada u Londonu je na čelu stručnog štaba.

“Uz sva ona odricanja koja su momci imali tokom ovog perioda, od kad smo se skupili, ovo je najbolja moguća nagrada. Skoro mesec dana smo u Japanu, koji je predivna zemlja, ali smo odvojeni od domovine, prijatelja, porodica i to su velika odricanja, kako god to kome izgledalo. Momci sad produžavaju za Dominikansku republiku, pa za Rusiju i tek 25. juna se vraćaju u Srbiju. Izuzetan je to napor, a Olimpijske igre će biti najbolja nagrada za sve i iskreno se svi tome radujemo”, kaže Kolaković.

O pobjedi protiv Irana Kolaković kaže da je meč odrađen na “najbolji mogući način”.

“Imali smo krizu u prvom setu, u našoj „rotaciji jedan“, ali smo pred kraj seta rizikovali i igrali jako dobro i strpljivo. Iran je igrao dobro, na visokom nivou gotovo čitav meč. Zadovoljan sam kako smo odreagovali u prvom susretu na ovom turniru kojeg smo odigrali u egalu i opet smo uspjeli da pobijedimo”.

Kolaković je svjestan šta su on i njegovi igrači uradili u Tokiju.

“Plasman na Olimpijske igre je sjajan rezultat za ovu generaciju. Opet se sumnjalo hoćemo li proći. Dobro je što smo to uradili na dominantan način, pobijedili smo do sada sve protivnike i izgubili samo jedan set”, zaključio je Kolaković.

Pored Kolakovića, u Londonu će igrati i Budvanin Miloš Nikić, dijete Budvanske rivijere, kao i bivši igrači Budućnosti Vlado Petković i Saša Starović, te Dragan Stanković, koji je jednu sezonu nosio dres Budvana.

"Nije bilo lako, iako rezultat govori suprotno. Ovo je sjajan podvig, srećan sam, jer smo igrali onako kako smo i priželjkivali, timski i zato je plasman na Olimpijske igre i ljepši", rekao je Nikić.

Srbija će sjutra, u posljednjem 7. kolu, igrati protiv Venecuele od četiri časa po našem vremenu.

Bonus video: