Sudija tvrdi da je sve jasno u procesu protiv Musića i Pipera

Vještak grafološke struke Veselinka Nikčević nije se mogla izjasniti da li je prijeteće pismo potpisao optuženi Piper
159 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2012. 14:34h

Sudija Jelena Perović- Kovačević odbila je sve predloge odbrane, oštećene i tužioca na suđenju radnicima firme “Montenegro tobaco company” Slavku Musiću i Marku Piperu zbog ugrožavanja sigurnosti novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, smatrajući da je stanje potpuno rasvijetljeno u odnosu na krivično djelo koje im se stavlja na teret i zakazala završne riječi u tom postupku za sljedeći utorak.

Sudija je odbila predlog Lakićeve sa prošlog pretresa da se saslušaju vlasnici hangara u Donjoj Gorici i fabrike “Tara” u Mojkovcu, braća Aleksandar i Nikola Mrkić, tadašnji izvršni direktor “Montenegro tabacco company” (MTC) Miodrag Novović, generalni distributer cigareta i direktor Montenegro duvan komerca Željko Bulatović, kao i Esad Zejnilović prvi direktor MTC-a, koji je ranije kontaktirao sa kolegom iz “Vijesti” promovišući tu fabriku.

“Provođenjem tih dokaza ne bi se ništa promijenilo u ovoj pravnoj stvari, ukoliko smatrate da ste oštećeni s njihove strane obratite se policiji i tužilaštvu”, prokomentarisala je sudija.

Razdvojeni postupci

Vještak grafološke struke Veselinka Nikčević nije se mogla izjasniti da li je prijeteće pismo koje je prošle godine stiglo u redakciju “Vijesti” potpisao optuženi Piper, kojem se sudi u odsustvu, navodeći da bi morala imati potpise Pipera nezavisno od ovog predmeta i spornog pisma, da bi sa sigurnošću mogla donijeti odluku da li je potpis njegov.

Zamjenik ODT-a Zoran Vučinić predložio je razdvajanje postupaka protiv Musića i Pipera, što je sudija takođe odbila.

“Obzirom na grafološko vještačenje, predlažem da se postupci protiv optuženih razdvoje, jer su za Musića sprovedeni svi dokazi u cilju utvrđivanja njegove odgovornosti”, rekao je, između ostalog, Vučinić.

Vještak grafološke struke Veselinka Nikčević nije se mogla izjasniti da li je prijeteće pismo potpisao optuženi Piper

Piperov branilac Dragan Mitrić prigovorio je predlogu, navodeći da je kontradiktoran onome što je tužilac tražio na početku postupka - da se Piperu sudi u odsustvu.

Vlasnici fabrike “Tara” su 31. januara, preko Musića, umjesto odgovora na pitanja o sumnjivom poslovanju u Mojkovcu, novinarki uručili dvije orhideje, upakovane tako da podsjećaju na one koje se nose na groblje.

Musić je dva dana kasnije svojim automobilom blokirao automobil ekipe “Vijesti” u kojem su bili Lakić i fotoreporter Zoran Đurić, blizu hangara u Donjoj Gorici istih vlasnika.

Lakić je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu, istražujući poslovanje te fabrike, za koju je postojala sumnja da se u njoj proizvode lažne cigarete, a potom pakuju i šalju van Crne Gore. U Osnovnom sudu u toku je i proces protiv Ivana Buškovića, optuženog da je u martu napao Lakić.

Hangar u Donjoj Gorici

Nedavno je Milan Grgurović iz Danilovgrada osuđen na godinu zatvora, jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerci.

Zbog bezbjednosne procjene, novinarka “Vijesti” i njena porodica su devetog marta, dva dana nakon napada, dobile stalnu policijsku zaštitu, a ona je tada odlučila da se privremeno povuče iz novinarstva.

Piperovići dobili orhideje

Musićev branilac advokat Zoran Piperović, predložio je da se izvrši uvid u vazu sa dvije orhideje koje je njegova supruga prije dva dana dobila od djevojke njegovog starijeg sina kao rođendanski poklon, što je sudija takođe odbila.

“Kao savjestan građanin, prijavljujem svoju buduću snahu zbog simbolike koju takva vaza nosi”, rekao je Piperović.

Galerija

Bonus video: