Ne prašta greške rivala

"Kada sam na Zlatiboru osvojio IBF pojas, ja sam nakon 12 rundi mogao u istom tempu da odboksujem još šest", kaže Radošević.
4 komentar(a)
Radošević, Foto: Zoran Đurić
Radošević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.06.2012. 22:26h

Kaljenjem u najprestižnijim svjetskim kampovima, od Rusije, Amerike i Njemačke, te brojnim pobjedama Podgoričanin Predrag Radošević je stekao potrebno boksersko iskustvo. Maksimalnom posvećenošću treningu i ishrani prema programu zasnovanom na najsavremenijim naučnim metodama, 27-godišnji Radošević je došao i do trećeg pojasa, internacionalni je prvak srednje kategorije u IBF verziji.

No, tu ne želi da stane. Pokazao je to hladnokrvnim nastupom i smirenošću na bezbrojne provokacije Gruzijca Šalve Jomardašvilija u jednoglasnoj odbrani titule prije dvije sedmice u Bijelom Polju.

"Meč u Bijelom Polju je bio jako težak za mene. Jednostavno se tog dana nijesam osjećao najbolje, a uz to, nijesam očekivao tako vulgarne provokacije u ringu. Znao sam da je drzak, ali da jedan bokser bude tako bezobrazan u tuđini, na ringu domaćeg boksera, nijesam ni mogao da zamislim. Zato se u prve četiri runde i nijesam baš snašao, a kasnije je, uz brojna upozorenja i opomene i on uvidio da ja neću odustati od zacrtane taktike, pa je nakon polovine borbe prestao sa tim", priča Radošević utiske iz meča u „Nikoljcu”.

Nakon ranog ulaska u profesionalne vode, Radošević je osvajao titule prvaka WBC verzije do 23 godine i silver internacionalni pojas u istoj verziji. Prelazak u IBF federaciju otvorio mu je put ka borbi za upražnjenu titulu internacionalnog prvaka. Iskoristio je, i iza sebe ima 26 profesionalnih pobjeda, u isto toliko nastupa, devet nokautom.

"Za razliku od mene Jomardašvili je udarač sa 24 pobjede nokautom i zasigurno je jedan od najsnažnijih momaka u mojoj kategoriji u svijetu. Pobiti se sa njim, bilo bi ravno samoubistvu, ali boks je plemenita vještina u kojoj moraš da iskoristiš svoje prednosti. Mi smo to imali od koga da naučimo, sjetite se samo kako je dobrom taktikom Miodrag Perunović pobijedio neponovljivog Rusa Savčenka. U ovom slučaju, na mojoj strani su bili brzina i fantastično pripremljena taktika. Nijesam ulazio u serije udaraca, maksimalno dva i to uglavnom u tijelo kako bih bio što dalje od njegovog razornog širokog krošea.

Gledali smo njegove borbe na internetu i znamo kako su prošli oni koji su krenuli u obračun. Uz to, moj menadžer iz Njemačke, Redžo Dedeić, dobio je informacije od jednog trenera čijeg je borca drskim provokacijama navukao na borbu iz blizine i završio je na patosu. To je bilo u Gruziji, ali sam znao da će i ovdje krenuti sa provokacijama i nesportskim udarcima. Međutim, iznenadio me je nedostatak mjere u tome".

Ipak, nijesi nasjeo da pred svojom publikom jurneš naprijed?

"Ne. Ja znam svoj cilj i kako do njega. A to je da ja koristim greške i nedostatke rivala. Tačno je da je u Bijelom Polju publika bila fantastična, ali sam ja u posljednje dvije i po godine drugačiji bokser. Ulazim u ring maksimalno pripremljen, smiren, staložen i slušam šta mi se sugeriše iz ugla. Boksujem na greške rivala. Ranije nijesam imao dobru pripremu, ali početak rada sa Zlatkom Malikovićem je značio i ispitivanja na Institutu u Novom Sadu, nakon kojih mi je napravio program treninga i ishrane. Tačnije cjelokupan životni režim, kojeg se striktno pridržavam. Eto, kada sam na Zlatiboru osvojio IBF pojas, ja sam nakon 12 rundi mogao u istom tempu da odboksujem još šest", istakao je Radošević.

Trio za titulu

Nakon Budvanina Nikole Sjekloće, koji je prvi crnogorski bokser sa pozivom da se bori za titulu svjetskog prvaka, potreban rejting za to imaju Dejan Zlatičanin i Predrag Radošević.

"Prije pobjede nad Šalvom Jormadašvilijem bio sam na 14. mjestu rejting liste IBF federacije. Sada čekam na novu listu i očekujem napredak. U zavisnosti od novog rejtinga, ali i nekog srećnijeg spleta okolnosti, možda mi naredna borba bude baš za titulu. No, treba dosta novca za to, a moj menadžer Redžo Dedeić je već priličnu svotu uložio u moju karijeru. Zahvalan sam mu i trudim se da se dobrim radom i pobjedama odužim, baš kao i treneru Zlatku Malikoviću, ali i sparing partnerima Bojanu i Draganu Pešiću i Emiru Šabotiću iz Nikšića.

Naš profesionalni boks je u ekspanziji, Sjekloća ima nevjerovatan stil i tehniku, pravo je „čudovište”, a Zlatičanin spektakularno rješava mečeve. Oni su ostali u WBC verziji, a ja sam, zbog kampa „Zauerland” i podatka da je u Njemačkoj IBF zastupljeniji prešao u tu federaciju. Ona mi određuje borce i nadam se da će sljedeći biti za titulu. Ako ne, onda se nadam prilici nakon još jedne odbrane internacionalnog pojasa", kazao je Radošević.

Bonus video: