Policajac koji je povrijedio Perovića ranije prebio advokata i vlasnika kafića

Iz Uprave policije “Vijestima” juče je potvrđeno da je Jauković uslovno osuđivan zbog prekoračenja ovlašćenja
141 pregleda 32 komentar(a)
Slavko Perović, Foto: Printscreen
Slavko Perović, Foto: Printscreen
Ažurirano: 08.06.2012. 15:36h

Policajac Božidar Jauković, koji je u Herceg Novom povrijedio bivšeg lidera Liberalnog saveza Crne Gore Slavka Perovića, dva puta je osuđivan na uslovnu kaznu zatvora zbog prekoračenja policijskih ovlašćenja.

Unutrašnja kontrola policije je prije pet godina ispitivala Jaukovića zbog napada na advokata Ratka Roganovića u sudu u Herceg Novom, dok je zbog prebijanja vlasnika kafića “Ambasada” Miloša Konjevića prije dvije godine osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na godinu.

Iz Uprave policije “Vijestima” juče je potvrđeno da je Jauković uslovno osuđivan zbog prekoračenja ovlašćenja.

“On je u dva navrata bio obuhvaćen istražnim radnjama i postupcima pred disciplinskom komisijom Uprave policije i nadležnim tužilaštvom zbog prekoračenja ovlašćenja. U oba slučaja izrečene su disciplinske mjere i uslovne kazne zatvora”, navode u Upravi policiji, ne odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako je moguće da je Jauković i pored presuda radio u Interventnom vodu policije.

Pendrekom po glavi

Incident sa Perovićen nije jedini zbog kojeg se tokom karijere Jauković bio u centru pažnje javnosti.

On je prvi put osuđen 2007. godine zbog napada na nikšićkog advokata Ratka Roganovića, kojeg je pretukao u zgradi hercegnovskog suda jer je negodovao zbog nepoštovanja reda pred šalterom.

Policajac je advokata tada udarao i šutirao u zgradi suda, a sa batinanjem je nastavo pred zgradom policije kada je Roganović prijavio napad. Tri godine kasnije, kao pripadnik Interventnog voda, Jauković je pretukao Miloša Konjevića, kada je policija pokušala da riješi njegov nesporazum sa vlasnikom susjednog kafića.

Tokom suđenja osnovni sudija u Novom Marko Blagojević odbacio je Jaukovićevu odbranu da ga je Konjević napao i da ga je nakon toga samo odgurnuo

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Herceg Novom, u koju su “Vijesti” imale uvid, Jauković je nakon kraćeg verbalnog duela pesnicom udario Konjevića a kada ga je ovaj pitao “šta mu to uradi”, počeo da ga bije pendrekom po glavi i leđima. Kada se jedan od Konjevićevih drugova pokušao da zaustavi policajca, Jauković je udario i njega, a akteri tuče završili su u policiji.

Tokom suđenja osnovni sudija u Novom Marko Blagojević odbacio je Jaukovićevu odbranu da ga je Konjević napao i da ga je nakon toga samo odgurnuo. Sudija je tada obrazložio da je policajac prekoračio ovlašćenja, koja mu prema Zakonu o policiji, dozvoljavaju da primjeni silu srazmjernu opasnosti u kojoj se nalazi.

Prema članu 30 zakona policajac može da upotrebi fizičku snagu da bi odbio napad ili savladao otpor lica koje privodi, uz nanošenje najmanjih štetnih posljedica.

Bonus video: