Keljmendi i Šarić milione oprali uvozom šećera

Postoje dokumenti koji ukazuju da je te 2007. u BiH uvezeno 38 puta više šećera nego što je to bilo ranijih godina. Uvezene količine su bile dovoljne za državu od 150 miliona stanovnika
142 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 10:32h

Kriminalne grupe narkobosova Darka Šarića i Nasera Keljmendija zajedno fiktivnim uvozom ogromnih količina šećera u BiH tokom 2007. godine oprale su nekoliko desetina miliona eura, prenijele su “Nezavisne novine” pozivajući se na izvor iz MUP-a RS.

Izvor “Nezavisnih novina” pojasnio je da je 2007. godine u BiH, na taj je način uvezeno 38 puta više šećera od uobičajene količine koja iznosi 35.000 tona.

Ovome u prilog ide, kako navodi izvor blizak MUP-u RS, i činjenica da je u sporno vrijeme Zoran Ćopić Ćopa, koji je ocijenjen kao Šarićev najbliži saradnik tačnije "knjigovođa", u kritično vrijeme bio vlasnik nekoliko poljoprivrednih preduzeća u Srbiji, među kojima i šećerane u Sremskoj Mitrovici.

"Postoje dokumenti koji ukazuju da je te 2007. godine u BiH uvezeno 38 puta više šećera nego što je to bilo ranijih godina. Tačnije, prema dokumentaciji su uvezene količine šećera koje su dovoljne za državu od 150 miliona stanovnika. Postoje opravdane sumnje da su to uradile kriminalne grupe Šarića i Keljmendija", naveo je izvor "Nezavisnih".

On podsjeća da su sporni šećer, koji se nikada nije ni pojavio u BiH, kroz papire uvezle firme iz Federacije BiH, pa MUP RS i nema nadležnost da sprovodi bilo kakve istrage u vezi s ovim slučajem.

Američki Stejt department Keljmendija označio je protekle sedmice kao vođu najorganizovanije kriminalne grupe za trgovinu drogom na Balkanu i blokirao mu je svu imovinu u SAD.

Naser Keljmendi na crnoj listi SAD-a >>>

Prema podacima srpske policije, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Carigrada i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

Mithat Kočo, advokat Nasera Keljmendija, rekao je “Nezavisnim” da je njegov klijent "nedužan kao beba".

"Keljmendi je razočaran i iznenađen što se njegovo ime našlo na crnoj listi specijalnog izvještaja Stejt departmenta u kojem je on naveden kao jedan od narkobosova u Evropi", kazao je Kočo. On tvrdi da njegov klijent nikada ni na semaforu kroz crveno nije prošao.

"Nismo još dobili zvaničan dokument, a kada ga dobijem ja ću pisati u SAD i pokušati ovo ispraviti", kazao je Kočo.

Galerija

Bonus video: