Obodske sale daleko od "odmrzavanja"

“Mislim da je došlo vrijeme da nakon prestanka proizvodnje u Obodu, zajedno odmrznemo Cetinje", najavila je početkom prošle godine Marina Abramović
82 pregleda 1 komentar(a)
Obod, Foto: Maccocetinje.me
Obod, Foto: Maccocetinje.me
Ažurirano: 08.06.2012. 16:08h

Projekat MACCO, kojim bi čuvena umjetnica Marina Abramović pretvorila komplekse fabričkih hala Oboda na Cetinju u međunarodni kulturni centar “nalazi se pred zakonski prospisanom procedurom za izradu master plana”, saopštilo je “Vijestima” Ministarstvo kulture.

MACCO projekat kojim se Crna Gora prošle godine predstavila na Bijenalu u Veneciji zamišljen je kao niz objekata u kojima bi se stvaralo, prezentovala umjetnička djela, bile otvorene radionice i realizovani brojni umjetnički programi. Izrada plana za MACCO predviđena Programom “Cetinje-grad kulture 2010-2013”.

“Mislim da je došlo vrijeme da nakon prestanka proizvodnje u Obodu, zajedno odmrznemo Cetinje i spremna sam da dam svoj lični doprinos. Želim da u Crnoj Gori zažive dobre ideje i da Cetinje postane savremeni centar umjetnosti“, najavila je početkom prošle godine svjetska zvijezda performansa Marina Abramović, ističući da će njen doprinos u realizaciji ovog projekta biti volonterski i zasnovan isključivo na njenoj želji da svojim imenom doprinese međunarodnoj afirmaciji i razvoju Crne Gore.

Višenamjenski centar MACCO Cetinje će, osim kulturnih, razviti i privredne i uslužne djelatnosti

Reanimacija fabričkog kompleksa

Na Venecijanskom bijenalu 2011. održana je i multimedijalna prezentacija budućeg centra na Cetinju kroz štampani i elektronski info-materijal. O kojoj fazi realizacije projekta na Cetinju se danas može govoriti, Ministrarsvu kulture je odgovorilo.

"Prijestonica Cetinje u saradnji sa Ministarstvom kulture i Marinom Abramović kontinuirano sarađuju na ovom projektu, uz aktivno učešće svih strana”, piše u odgovoru uz obrazloženje da će i cijena projekta kao i broj zaposlenih - angažovanih u organizaciji, biti poznati nakon izrade master plana.

Višenamjenski centar MACCO Cetinje će, osim kulturnih, razviti i privredne i uslužne djelatnosti koje bi trebalo da doprinesu reanimaciji fabričkog kompleksa Obod i revitalizaciji Cetinja u cjelini, saopšteno je pred prošlogodišnje Bijenale.

Saradnja sa Kolhasom

Na MACCO projektu Marina Abramović nastavlja saradnju sa poznatim holandskim arhitektom Rem Kolhasom, dobitnikom Prickerove nagrade (2000), koji će raditi master plan MACCO-a na Cetinju.

Višenamjenski centar sa kulturnim i ekonomskim sadržajima omogućiće potpun razvoj i unapređenje kulture Cetinja i Crne Gore

Kolhas je za Marinu Abramović već projektovao Centar za očuvanje umjetnosti performansa u Hadsonu, Njujork.

Kao jedna od atraktivnosti budućeg centra MACCO na Cetinju najavljena je i bliska povezanost sa “sestrinskom organizacijom” u Hadsonu.

Iz Ministrastva kulture saopšteno je da je “glavna ideja projekta MACCO transformacija fabričkog kompleksa Obod u međunarodni kulturni centar sa raznorodnim aktivnostima i modelima komunikacije.

Višenamjenski centar sa kulturnim i ekonomskim sadržajima omogućiće potpun razvoj i unapređenje kulture Cetinja i Crne Gore, prije svega, a onda i razvoj regionalne i međunarodne saradnje umrežavanjem sa centrima kulture u svijetu”.

Bonus video: