IZMJENJENA OPTUŽNICA

Sa dva pištolja prišao Fricu Dudiću s leđa

Vračar je 30. maja 2010. u Kotoru, s umišljajem, na podmukao način ubio Dudića i pri tom s umišljajem doveo u opasnost život Željka Bojanića
209 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 16:55h

U završnoj riječi na suđenju Ivanu Vračaru, optuženom za ubistvo Dragana Dudića zvanog Fric, zamjenik višeg državnog tužioca Željko Tomković juče je izmijenio pravnu kvalifikaciju i činjenice vezane za to ubistvo.

Branilac okrivljenog, advokat Zoran Piperović zatražio je odlaganje glavnog pretresa da bi pripremio završnu riječ, jer se radi o kvalifikovanom krivčnom djelu “teško ubistvo”.

Predsjednik vijeća sudija Predrag Tabaš uvažio je zahtjev odbrane i suđenje zakazao za 4. jul u Višem sudu u Podgorici.

“Cijeneći rezultate izvedenih dokaza, odustajem od optužbe od okrivljenog Darka Bugarina, usljed nedostatka dokaza, da je izvršio nasilničko ponašanje. U odnosu na okrivljenog Darka Perovića, odustajem od optužbe u odnosu na krivično djelo – teška tjelesna povreda, usljed nedostatka dokaza da je izvršio navedeno krivično djelo”, kazao je tužilac Tomković, koji je zatim promijenio činjenični opis optužnice.

Vračar je 30. maja 2010. u Kotoru, s umišljajem, na podmukao način ubio Dudića i pri tom s umišljajem doveo u opasnost život Željka Bojanića. Okrivljeni Novo Delić i Darko Perović su vršenjem nasilja prema Vračaru, ugrozili spokojstvo građana i remetili javni red i mir, dok je Delić i teško tjelesno povrijedio Vračara, tako da mu je život bio u opasnosti”.

Vračar je između 12 i 13 časova iz pravca terase kafe-bara “Forca” u Starom gradu u Kotoru, neopaženo sa leđa prišao Dudiću, koji je sjedio na terasi susjednog kafe-bara “Moka”, naoružan sa dva pištolja marke - “CZ 99” i “smit veson”. Zatim je izvadio iza pojasa pištolj CZ, potom repetirao i ispalio više hitaca prema Dudiću, od kojih su ga dva pogodila, i ranio Bojanića u desnu potkoljenicu.

U optužnici se navodi da je Dudić od kojih povreda preminuo istog dana oko 22 časa.

Vračar je pobjegao kroz glavna vrata Starog grada u pravcu Rive, nakon što je pucao u Dudića. Za njim su potrčali Delić i Perović, sustigli ga na proširenju preko puta zelene pijace, gdje ga je Delić pištoljem “smit veson”, koji je oduzeo od Vračara, udario u glavu, nanoseći mu osobito tešku povredu u vidu utisnutog preloma čeono-sljepoočne kosti, što je dovelo u opasnost njegov život zbog povrede tkiva velikog mozga. Nakon što je Vračar pao, Delić i Perović su ga nogama više puta udarali u glavu dok je ležao na pločniku, nanoseći mu lake tjelesne povrede.

Kada im je prišao policijski službenik Uprave policije – ispostave Kotor Vasilije Ćalasan, Delić i Perović su pobjegli u nepoznatom pravcu. Potom su policajci Ćalasan, Marko Novanović i Sloban Vulanović, zajedno sa još nekoliko građana unijeli Vračara u službeno policijsko vozilo i odvezli ga u Dom zdravlja u Kotoru.

Ispred Doma zdravlja su zatekli Delića i Perovića. Tada je, kako se navodi u optužnici, Delić prišao policijskom službenom vozilu u kojem se nalazio Vračar i pokušavao da otvori vrata.

Nakon što nije uspio, on je pesnicom polomio staklo na zadnjim lijevim vratima vozila i kroz polomljeni prozor pokušao nogom da udari Vračara, ali ga je spriječio policajac Vulanović.

Vračar je, prema navodima optužnice, izvršio krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Delić i Perović su kao saizvršioci izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje, a Delić i krivično djelo teška tjelesna povreda i uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Galerija