Tokom racije u ZIKS-u nađena dva mobilna, Raičević u samici

Zbog detaljnih pretresa mogućnost da neko od rodbine, prijatelja ili advokata zatvorenicima i pritvorenim osobama donese mobilne telefone “ravna je nemogućem”
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 10:39h

Siromašan je bio ulov tokom preksinoćnje racije u ZIKS-u - službenici su prilikom pretresa soba u Istražnom zatvoru pronašli samo dva mobilna telefona.

“Vijesti” saznaju da su telefoni pronađeni samo u sobi kod Igora Raičevića, koji se sumnjiči za ubistvo supruge Marije i njenog prijatelja Ivana Dulovića.

Raičević planirao zločin i danima pratio suprugu >>>

Jedan od oduzetih telefona marke je Samsung, novije proizvodnje sa kog je on navodno i posjećivao društvenu mrežu Facebook.

Racija u ZIKS-u zbog Facebooka >>>

Igor Raičević u samici zbog upotrebe mobilnog i Facebooka >>>

Prema nezvaničnim informacijama iz ZIKS-a, Raičeviću je izrečena disciplinska mjera - petnaestodnevni boravak u samici sa čim su upoznati nadležni državni organi, odnosno Viši sud u čijoj je nadležnosti do okončanja suđenja pritvorenik Raičević.

U lov na mobilne telefone krenulo se oko 19 časova u Istražnom zatvoru, nakon što su se novinari tokom dana interesovali kako je moguće da osumnjičeni Raičević iz Spuža postavlja statuse i fotografije na svoj fejsbuk profil.

Nakon toga je preksinoć izvedena racija u ZIKS-u, a mobilni telefoni su nađeni upravo kod Raičevića, ali ne i u ostalim pritvorskim sobama. On će zbog kršenja kućnog reda biti disciplinski kažnjen.

U Istražnom zatvoru je strogo zabranjena upotreba telefona zbog mogućeg uticaja na svjedoke, ali se i pored toga zna da mnogi pritvorenici imaju mobilne aparate.

Zbog te činjenice prethodna garnitura Uprave ZIKS-a je početkom februara danima sporovodila internu istragu kako bi pokušali da otkriju osobe, koje se osim čuvanja zatvorenika bave i doturanjem mobilnih telefona.

Tada je obavljen pretres ozloglašenog C odjeljenja Kazneno-popravnog dijela ZIKS-a u Spužu, kada su kod zatvorenika pronađena četiri telefona.

Nakon što su u najbolje čuvanom dijelu KP doma pronađeni telefoni, svima je bilo jasno da neko iz Službe obezbjeđenja trguje telefonima unutar bedema zatvora. Međutim, ta istraga u ZIKS-u nije urodila plodom, pa tako niko od službenika ili neko od stranaka, koji posjećuju zatvor, nije uhvaćen da se bavi tim poslom.

“Svi znaju da mnoge sobe Istražnog zatvora imaju i po nekoliko telefona, koje pritvorenici koriste samo u vrijeme dok ih čuva "podobna" smjena stražara”, naveo je izvor iz ZIKS-a, koje čudi činjenica da su tokom preksinoćnje racije nađena samo dva telefona.

Tarife od 400 do 1.000 eura

Sagovornici “Vijesti” ispričali su da je zbog nekoliko bezbjednosnih krugova i detaljnih pretresa mogućnost da neko od rodbine, prijatelja ili advokata zatvorenicima i pritvorenim osobama donese mobilne telefone “ravna nemogućem”.

Zbog toga je i novoj Upravi ZIKS-a na čelu sa tek postavljenim direktorom Miljanom Perovićem jasno da to rade neki čuvari ili službenici zatvora. U zatvoru, navodno, postoji i tarifa za unošenje telefona, a cijena zavisi od dijela zatvora gdje treba da se doture zabranjeni aparati.

“Vijestima” je od rodbine nekih zatvorenika saopšteno da su tarife od 400 do 1.000 eura, a najveća je cijena za unošenje telefona u Istražni zatvor, gdje se nalaze pritvorenici.

Galerija

Bonus video: