UBISTVO u KOČANIMA

Šapurić: Mirno spavam, jer nijesam ubio

"Ja nikog nisam ubio. Zakleo sam se u grob svog brata i u svoju đecu da nisam ubio Kankaraša. Njegova porodica zna ko ga je ubio"
277 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Šapurić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Šapurić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2019. 16:52h

"Zaklinjem se u grob svog brata i u svoju đecu da nisam ubio Milutina Kankaraša. Njegova porodica zna ko ga je ubio. Savjest mi je mirna i mirno spavam”, kazao je juče Nikšićanin Zoran Šapurić, iznoseći odbranu pred krivičnim vijećem sudije Branke Bošković u Višem sudu u Podgorici.

Treći sudski proces počeo je juče, nakon što je prethodne dvije osuđujuće presude ukinuo Apelacioni sud.

Šapurić je u odbrani ispričao da je u kafanu “VS” u Kočane otišao sa Bojanom Šćekićem da popiju piće. Na ulaznim vratima lokala kaže da je sreo Marka Vilotijevića koji je zavrnuo majicu da mu pokaže oružje.

“Ne znam kakav je to bio gest. Nije mi bilo to jasno, jer nijesmo imali svađe. S obje ruke sam ga uhvatio da ne bi potegao oružje. Tu smo počeli da se trzamo. Pali smo dolje. Dok smo se otimali, u blizini sam čuo pucanj, a zatim još nekoliko. Pustio sam Vilotijevića, koji je odmah ušao u lokal. Kada sam ustao, vidio sam Mirka Mikovića s pištoljem u ruci, na metar ispred ulaznih vrata lokala.

Na ulaznim vratima lokala kaže da je sreo Marka Vilotijevića koji je zavrnuo majicu da mu pokaže oružje

Držao je ispruženu ruku, koju je spuštao ka dolje, nije bio uperen u bilo koga. Ušao sam zatim u kafanu sa Čedom Kovačevićem i vidio momka da leži na podu. Iako je kafana bila puna gostiju, niko Kankarašu nije htio da priđe i pomogne. Svi su se razbježali. Kada sam otišao kući, pozvao me Đukanović, govoreći da treba da se javim u policiju, da dam izjavu u svojstvu građanina. Otišao sam, jer nemam čega da se plašim. Te večeri nijesam imao oružje”, kazao je Šapurić, dodajući da nije poznavao Kankaraša.

“Te večeri kod Srđana Radulovića vidio sam automatsku pušku. Kada se sve ovo izdešavalo, nakon Mikovića, vidio sam Radulovića na sedam-osam metara od kafane. Držao je pušku u rukama, a cijev okrenuta ka dolje, niz nogu. Kada sam davao izjavu u policiji, bio je prisutan tužilac, kao i inspektor Raičević. Rečeno mi je da kažem ko ga je ubio ili će meni da stave ubistvo.

Ja nikog nisam ubio. Zakleo sam se u grob svog brata i u svoju đecu da nisam ubio Kankaraša. Njegova porodica zna ko ga je ubio. Savjest mi je mirna i mirno spavam”, kazao je Šapurić.

Radulović nije vidio Šapurića

Radulović, optužen da je pokušao da ubije Marka Vilotijevića, ispričao je da je te večeri sreo Mikovića, pa su odlučili da popiju piće. Otišli su u “VS”.

Radulović, optužen da je pokušao da ubije Marka Vilotijevića, ispričao je da je te večeri sreo Mikovića, pa su odlučili da popiju piće

“Kada sam stigao, bila je velika gužva. Dok sam preparkirao auto, krećući se u rikverc, čuo sam dva-tri pucnja. Vidio sam grupu od sedam-osam momaka da se tuku, a neki su ležali na podu. Kako je Miković ranije izašao iz mog vozila, dok sam parkirao auto, pomislio sam da pucaju na njega, pa sam iz gepeka vozila izvadio automatsku pušku, potom pucao u vazduh dva-tri hica da ih preplašim.

Nijesam ulazio u kafić. Tada su mi prišli Kovačević i vlasnik kafane govoreći da ne pucam. Zatim sam krenuo prema kafani držeći pušku u ruci, spuštenu prema zemlji nadolje. Iz te gužve prema meni je naišao Miković držeći pištolj u ruci pored tijela, te uspaničeno rekao da bježimo odatle. Rekao je da je pucao, da je imao problem sa Vilotijevićem.

Miković mi je rekao - 'Umalo me Vilotijević ne ubi'”, rekao je Radulović. Dodao je da Šapurića te večeri nije vidio.

Vilotijević: Šapurić izgurao Radulovića

Vilotijević je, međutim, ispričao da je vidio dolazak “defendera” bijele boje, da je pomislio da je policija, te krenuo da izađe.

Kazao je da je na ulaznim vratima sreo Šćekića, koji ga je navodno pesnicom udario u bradu, nakon čega su se pogurali. “Vidio sam sa moje lijeve strane da Radulović puca na mene iz puške.

Radulović je tada ušao u lokal sa puškom koja je bila okrenuta ka dolje. Šapurić je izgurao Radulovića iz lokala i možda mi je spasio život, jer je bilo neko psovanje i galama, a Radulović je bio uperio pušku u mene

Zatim je Šapurić na vratima lokala uperio pištolj u Kankaraša. Kada me Šćekić udario pesnicom u bradu na ulazu kafane, tada sam na oko dva metra od ulaznih vrata vidio Radulovića da ide ka meni sa puškom u rukama, uperenu u mene.

Radulović je pucao, a jedan metak me pogodio u desnu nogu. Vratio sam se u lokal, kada sam se oslonio na šank, vidio sam da Šapurić drži uperen pištolj u Kankaraša koji je tada još stajao.

Čujem dva-tri hica ispaljena, sve su to sekunde, nije dugo trajalo. Radulović je tada ušao u lokal sa puškom koja je bila okrenuta ka dolje. Šapurić je izgurao Radulovića iz lokala i možda mi je spasio život, jer je bilo neko psovanje i galama, a Radulović je bio uperio pušku u mene. Te večeri nijesam imao oružje kod sebe.

Vidio sam jednog momka u žuto-bijeloj jakni koji je stajao kod vozila “defender”, a siguran sam da nije prilazio lokalu i ulaznim vratima, radi se o Mirku Mikoviću. Šapurić se nalazio na samim ulaznim vratima kada je pucao. Vidio sam da je s obje ruke držao pištolj sive boje sa koricama nalik na drvo i uperio u Kankaraša. Oružje je usmjerio u predjelu grudi, nekako ka dolje”, rekao je Vilotijević.

Suđenje se nastavlja 13. juna.

Dva puta ukidana presuda

Prema optužnici, Šapurić je optužen da je ubio Kankaraša 12. januara 2008. Dva puta osuđivan je na 14 godina zatvora zbog ubistva Kankaraša, dok je na pet godina zatvora osuđen Radulović zbog ranjavanja Vilotijevića.

Istom presudom Mirko Miković je za "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

Sud je, međutim, odbio optužbu protiv Mikovića za pokušaj ubistva Vilotijevića, usljed odustanka tužioca u završnoj riječi od daljeg krivičnog gonjenja.

Po žalbi advokata i tužioca, Apelacioni sud je ukinuo presudu i suđenje je krenulo iz početka.