"Brokeru" se ponovo sudi zbog šverca cigareta u Crnoj Gori

Kasacioni sud u Italiji poništio oslobađajuću presudu Đerardu Kuomu zbog šverca cigareta
6 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 20:22h

Italijanski Kasacioni sud je poništio ranije donijetu oslobađajuću presudu Đerardu Kuomu, prenosi Gazeta del Mezođorno.

Apelacioni sud u Bariju je Kuoma prethodno dva puta oslobađao optužbi u tri godine (februara 2008. i januar 2011). Nakon odluke Kasacionog suda, Apelacioni sud moraće ponovo da razmotri slučaj Kuoma, jednog od četiri međunarodna “brokera” koji su imali licencu da u Crnu Goru uvoze 25 hiljada boksova cigareta mjesečno.

Kuomo je 2004. godine po skraćenom postupku prvostepeno optužen na sedam godina i četiri mjeseca zatvora zbog mafijaškog udruživanja, nakon čega su uslijedile dvije oslobađajuće presude Apelacionog suda. Kasacioni sud je prvu oslobađajuću presudu poništio marta 2009. godine.

Prema optužnici, iz Crne Gore je švercovano hiljadu tona cigareta mjesečno, navodi “Gazeta”, a novac od šverca je ”opran” u Švajcarskoj.

Cigarete su uvožene najprije u Crnu Goru, gdje su lokalne vlasti nametale taksu od 55 dolara po boksu

Cigarete su uvožene najprije u Crnu Goru, gdje su lokalne vlasti nametale taksu od 55 dolara po boksu, i gdje su skladištene posredstvom državno kontrolisanog preduzeća “Zetatrans”, odakle su ilegalno dovožene u Italiju gliserima kojima su upravljali Italijani mahom iz regija Pulja i Kampanija. Italijanski list je naveo da su švercom upravljali Italijani koji su se nalazili u ”zlatnom bjekstvu” u Crnoj Gori. Švercovane cigarete su u Italiji zatim prodavane na ”paralelnom” tržištu, a dostavljačima je plaćano u Švajcarskoj, novcem koji je stizao iz Italije u kešu (novac je prenošen u Švajcarsku automobilima punim lira, dolara i švajcarskih franaka).

Slučaj Đukanovića arhiviran

Očekuje se da će u ime tužilaštva u novom procesu protiv Kuoma istupiti Đuzepe Šelsi, koji je prvi i konstruisao tezu o postojanju organizacije koja je godinama upravljala švercom cigareta služeći se mafijaškim metodama.

Gazeta del Mezođorno navela je da suđenje Kuomu predstavlja samo jedan od djelova na koje je podijeljena ”Montenegro connection”, te da ispitivanje umiješanosti crnogorskih vlasti “još miruje na nivou preliminarnih saslušanja”.

Gazeta ističe da je slučaj Mila Đukanovića arhiviran zbog političkog imuniteta, dok je sa druge strane, bivši ministar finansija Miroslav Ivanišević po kratkom postupku oslobođen optužbi uz presudu da ”nije počinio djelo”.

Bonus video: