Ćopić: Nisam znao da Šarić diluje drogu

Ćopić je umalo zaplakao pričajući kako mu je kćerka ostala bez novca za studiranje u Engleskoj, za čije je školovanje morao prodati i ručni sat
88 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 07:45h

Biznismen Zoran Ćopić optužen za pranje novca kokainskog narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića, u višečasovnom svjedočenju u Posebnom odjeljenju banjalučkog Okružnog suda, negirao je da je imao bliske veze sa Šarićem, izuzev poslovnih, kao i da nije ni znao da se bavi trgovinom narkoticima, saznaju “Nezavisne novine” iz RS.

Ćopić je na suđenju kazao da je posljednji put vidio Šarića početkom 2010. godine.

"Posljednji put Šarića sam vidio u januaru 2010. On je tada bio sav izgubljen i govorio je da mu je sve to sa drogom napakovano. Odgovorio sam mu da me to ne interesuje i da mi je napravio veliki problem oko prodaje "Mitrosrema"", naveo je Ćopić.

Nakon ovoga, Ćopić je prešao u RS i ubrzo ušao u posao sa bijeljinskom Šećeranom.

"Zemlju je pogodila finansijska kriza negdje u septembru 2008. godine, banke su bile histerične i za dug od milion eura preduzećima su blokirale pet miliona eura i ja sam pokušavao prodati firme kako bi podmirio obaveze. Nakon što je dogovor oko kupovine 'Mitrosrema' propao sa 'Agrokorom' iz Hrvatske kome je EBRD čiji je udio preko 700 miliona eura u ovoj firmi, zabranio da sklapa direktne poslove bez njihovog znanja, došao sam do Andrije Krlovića advokata koji je ranije bio inspektor za poljoprivredni kriminal u Beogradu", pričao je Ćopić na suđenju.

On je dodao da se ispostavilo da je Krlović tada kupovao zemlju za Darka Šarića, koga on, navodno, nije poznavao.

"Sastali smo se i počeli se dogovarati o prodaji. Raspitivao sam se kasnije ko je taj Šarić i saznao da on ima diskoteku u sjedištu SPS-a u Beogradu, te još neke diskoteke u Crnoj Gori. Saznao sam i da je Šarić prodao preduzeće "Štampa" Bodi Hombahu, bivšem šefu njemačke obavještajne službe", istakao je Ćopić.

On je dodao da "ako oni nisu znali da se Šarić bavi drogom, kako sam ja to mogao znati".

"Ovaj dogovor ubrzo je propao jer je u Urugvaju zaplijenjeno rekordnih 2,1 tona kokaina, a ubrzo se sa ovom zapljenom povezao Šarić, koji je kasnije pobjegao i tako izbjegao hapšenje", kazao je na suđenju Ćopić.

On je naveo da je prvo preduzeće koje je kupio u Srbiji bilo "Agrokop" Novi Sad u čijem sastavu su već djelovala preduzeća 'Agrokop' Banjaluka i "Agro Srem Panonija" iz Subotice.

Posljednje što je pokušao učiniti u Srbiji, bila je prodaja "Mitrosrema" i to za 27 miliona eura upravo Šariću, no u tome ga je spriječio događaj u Urugvaju u oktobru 2009. godine, odnosno zapljena više od dvije tone kokaina čiji je vlasnik bio Šarić.

Ćopić je ujedno negirao i da je u bijeljinsku šećeranu ubacio prljav novac od prodaje droge, istakavši da mu je jedina namjera bila oživiti proizvodnju. On je pričao i o poslovima i problemima koje je imao prilikom kupovine nekoliko preduzeća.

Na kraju svjedočenja Ćopić je umalo zaplakao pričajući kako mu je kćerka ostala bez novca za studiranje u Engleskoj, za čije je školovanje morao prodati i ručni sat.

Bonus video: