Završena sezona u CNP-u

Nova pozorišna sezona, 2012/13, nastavlja se u oktobru Bijenalom crnogorskog teatra
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 14:31h

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) je u protekloj sezoni realizovalo 183 programa, od čega 111 pozorišnih, koje je vidjelo oko 41,5 hiljada gledalaca.

Kako navode iz te kulturne institucije, u sezoni koja je završena, premijerno je izvedeno pet predstava.

“CNP je u protekol sezoni pokušalo je da održi kontinuitet u kreiranju bogatog, kvalitetnog i raznovrsnog repertoara, odgovarajući na nove umjetničke izazove i da, u skladu sa svojom misijom, bude prisutno i na drugim scenama u zemlji, ali i u regionu“, kaže se u saopštenju.

Iz CNP-a navode da su, pored dramskog, nastavili sa programom najkvalitetnijeg muzičkog repertora u zemlji, u partnerstvu sa Muzičkim centrom Crne Gore, uspjeli da ojačaju veze sa publikom i da, brižljivo osmišljenom strategijom, privuku nove posjetioce.

„Tako sezonu 2011/2012 završavamo sa velikim brojem programa realizovanih na matičnoj i drugim scenama u Crnoj Gori i regionu, sa pet novih predstava, uspješno održanim festivalom A Tempo, gostovanjima i nagradama“, kaže se u saopštenju.

Pet premijera

Na velikoj sceni CNP-a izvedeno je pet premijera koje su, kako se navodi, predstavljale najozbiljnije pozorišne događaje u zemlji, kao i veliki broj drugih uspješnih predstava.

Premijerno su izvedene predstave “Konte Zanović”, po motivima “Stefana Zanovića” Vladimira Sekulića, u režiji i dramaturškoj preradi Radmile Vojvodić i koprodukciji sa festivalom Grat teatar Budva, “Leksikon YU mitologije”, u režiji Olivera Frljića NETA koprodukcija, dvije praizvedbe “Dobra Smrt”, Vaska Raičevića, u režiji Filipa Grinvalda, i“Jaja”, Nataše Nelević, u režiji Nicka Uppera, i “Kveč”, Stivena Berkofa, u režiji Lidije Dedović.

Predstave CNP-a vidjela je publika u Užicu, Beogradu, Puli, Prištini, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Nikšiću.

Na sceni CNP-a gostovali su Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Hercegnovsko pozorište, Grad teatar Budva, Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba, Narodno pozorište Sarajevo, Mostarski teatar mladih, Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Hrvatsko narodno kazalište Ivana Zajc iz Rijeke i Narodno pozorišta iz Beograda.

I u ovoj sezoni, CNP je zajedno sa Muzičkim centrom Crne Gore, uspješno organizovao jedan od naznačajnijih muzičkih festivala u zemlji, 11. Međunarodni muzički festival A Tempo.

Na scenama nacionalnog teatra održano je i 30 filmskih projekcija, nekoliko izložbi i promocija knjiga, kao i javno čitanje drama

„Publika je bila u prilici da za 14 dana trajanja Festivala, čuje i vidi na sceni CNP-a, ali i u Kotoru i Herceg Novom, istaknute muzičare iz Austrije, Švajcarske, Bugarske, Portugalije, Rusije, Velike Britanije, Srbije i Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Online kupovina karata

Od oktobra je, kako se navodi, uvedena on-line kupovina karata, kako bi publika na vrijeme i lakše došla do željenih ulaznica.

Na scenama nacionalnog teatra održano je i 30 filmskih projekcija, nekoliko izložbi i promocija knjiga, kao i javno čitanje drama.

„Nova pozorišna sezona, 2012/13, nastavlja se u oktobru Bijenalom crnogorskog teatra, a do tada ćemo realizovati festivalska gostovanja i nove koprodukcije“, poručuju iz CNP-a.

Bonus video: