CDNK u Evropskom savjetu pisaca

Evropski savjet pisaca je federacija 60 nacionalnih i transnacionalnih profesionalnih udruženja sa sjedištem u Briselu
121 pregleda 0 komentar(a)
Knjige, Foto: Arhiva Vijesti
Knjige, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2012. 15:20h

Crnogorsko društvo nezavisnih književnjika je na generalnoj skupštini, održanoj u Briselu, jednoglasno primljeno u Evropski savjet pisaca, kao punopravan član sa pravom glasa, saopštilo je Društvo.

Sekretar CDNK pjesnikinja Lena Ruth Stefanović je u Evropskom parlamentu u Briselu predsjedavala sjednicom Evropskog savjeta pisaca, u okviru Konferencije o autorskim pravima, na temu “Uloga pisaca u promociji digitalizacije u EU”.

"Prijem Crnogorskog društva nezavisnih književnika u Evropski savjet pisaca predstavlja svojevrsno priznanje savremenoj crnogorskoj književnosti i kulturi, što najbolje pokazuje činjenica da je CDNK prva umjetnička i kulturna asocijacija iz Crne Gore i zapadnog Balkana, koja je primljena u punopravno članstvo jednog tijela Evropske komisije", piše u sapštenju koje je potpisao predsjednik CDNK Milorad Popović.

Interesi i prava pisaca i prevodilaca

Evropski savjet pisaca je federacija 60 nacionalnih i transnacionalnih profesionalnih udruženja sa sjedištem u Briselu, koja zastupa interese i prava 100.000 pisaca (autora, kako fikcije, tako i nefiktivnih, dokumentarnih tekstova) i prevodilaca iz 32 zemlje.

Evropska komisija, Generalni direktorat za obrazovanje i kulturu, opunomoćila je Evropski savjet pisaca da zajedno sa Evropskom federacijom knjižara i Federacijom evropskih izdavača (Booksellers Federation and the Federation of European Publishers), tri instituta u sastavu konzorcijuma koji predstavlja cjelokupni lanac pisaca, izdavača i knjižara, organizuje dodjelu prestižne Evropske nagrade za književnost.

Bonus video: