GLASOVI MEDITERANA

Tanja Bakić na festivalu u Francuskoj

Petnaesto izdanje festivala Glasovi Mediterana okupiće 50 vodećih pjesnika iz više od 25 zemalja Mediterana, kao i stotinu likovnih umjetnika, muzičara i koreografa
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 17:57h

Crnogorska pjesnikinja, esejista i prevodilac, Tanja Bakić, učestvovaće na prestižnom internacionalnom festivalu poezije Glasovi Mediterana (Voix De La Méditerranée), koji će se od 16. do 22. jula održavati u gradu Lodev na jugu Francuske.

Petnaesto izdanje ovog važnog festivala okupiće 50 vodećih pjesnika iz više od 25 zemalja Mediterana, kao i stotinu likovnih umjetnika, muzičara i koreografa.

Programom je obuhvaćeno više od 200 jedinstvenih umjetničkih događaja koji podrazumijevaju pjesničke marševe, čitanja, razgovore, perfomanse, prezentacije vizuelne poezije i diskusije na okruglim stolovima.

Tanja Bakić je magistar književnih nauka, profesor engleske književnosti i jezika i nastavnik francuskog jezika

Specijalni gost festivala je francuski pjesnik Žak Rubo, član uticajne pjesničke grupe Ulipo. Takođe će biti promovisana i antologija poezije učesnika festivala, objavljena na francuskom jeziku.

Biti pjesnik danas

Tanja Bakić će se predstaviti 18. jula zajedno s grčkim pjesnikom Dimitrisem Angelisom, a 19. jula imaće čitanje s alžirskim pjesnikom Brahimom Tazagartijem. Crnogorska pjesnikinja će učestvovati i 22. jula na okruglom stolu koji će se baviti temom “Biti pjesnik danas“.

Sa engleskog jezika prevodila je pjesnike metafizičare i romantičare i ukupno pet knjiga savremenih proznih autora

Tanja Bakić je magistar književnih nauka, profesor engleske književnosti i jezika i nastavnik francuskog jezika. Potpisuje četiri knjige poezije. Stihovi su joj prevođeni na engleski, francuski, njemački, ruski, bugarski, albanski i makedonski jezik, i uvršteni u nekoliko internacionalnih antologija.

Sa engleskog jezika prevodila je pjesnike metafizičare i romantičare i ukupno pet knjiga savremenih proznih autora. Kao priređivač potpisuje dvije knjige. Saradnica je brojnih časopisa u regionu.

Član je Savjeta Ratkovićevih večeri poezije i Podgoričkog sajma knjiga. Za veliku londonsku izdavačku kuću Pickering & Chatto trenutno je angažovana na projektu “Vilijam Blejk u Evropi”.