Budva prebijala dugove preko Đorđine Marović

To je tada bila ustaljena praksa Budve, zbog milionskih dugovanja prema brojnim povjeriocima te nerijetko blokiranih računa
278 pregleda 8 komentar(a)
Svetozar Marović, Đorđina Marović, Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Đorđina Marović, Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2018. 11:09h

Đorđina Marović uplatila je 68.401,39 eura, koliko joj je Opština zaračunala komunalije za gradnju luksuzne vile u budvanskom naselju Babin do, na račun Beograđanke D.R. umjesto u opštinsku kasu.

To piše u ugovoru o preuzimanju duga, koji su 12. septembra potpisale supruga Svetozara Marovića, Beograđanka, i tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović.

Na ovaj način Opština je izmirila dio dugovanja prema srpskoj državljanki, što je tada bila ustaljena praksa, zbog milionskih dugovanja prema brojnim povjeriocima, te nerijetko blokiranih računa. Da je riječ o praksi može se utvrditi pregledom brojnih ugovora o naplati komunalija koje je sadašnja Služba za naplatu komunalija objavila na opštinskom sajtu.

Marovićeva je isplatom keša za komunalije iskoristila i još jednu povoljnost što joj daje opštinska odluka, pa su joj komunalije umanjene za petinu. Naime, u dokumentaciji u koju su "Vijesti" imale uvid, za gradnju 628,31 kvadrata stambenog prostora u dvospratnoj vili, 100,16 kvadrata tehničkih prostorija, 124,59 kvadrata garažnog prostora i bistijerne od 85,02 supruzi šefa budvanske kriminalne grupe tadašnja Služba za naplatu komunalija obračunala je da plati 85.501,74 eura.

Imajući u vidu da je Marovićeva cjelokupni iznos trebalo da izmiri odmah, iskoristila je popust od 20 odsto, pa je konačan iznos bio nešto više od 68 hiljada eura, Marovićevoj je takođe uzeto u obzir i to što je nekada na mjestu vile bila porodična kuća nekadašnjeg proslavljenog fudbalskog selektora Miljana Miljanića, za koju je imao plaćene komunalije za 176,80 kvadrata po građevinskoj dozvoli iz 1980. godine, pa je ukupna bruto građevinska površina koja je uzeta u obzir za proračun bila 451 kvadrat.

Vilu koju je Marovićeva u jeku istrage protiv njenog supruga i sina Miloša zbog milionskih malverzacija prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću, Specijalno tužilaštvo smatra da je izgradila novcem stečenim od kriminala njenih najbližih, zbog čega traži zapljenu.

A sve je počelo 2012, kada je Marovićeva bacila oko na kuću Miljanića u mirnom budvanskom naselju, za koju mu je platila 300 hiljada eura.

Iste godine Marovićeva u avgustu predaje zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, koju za dvije sedmice, početkom septembra i dobija. Kuća se ruši i na njenom mjestu niče luksuzna stambena zgrada. Vila, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, u prizemlju je stambeni prostor od 219 kvadrata, na prvom spratu je stan od 146 kvadata, dok na drugom spratu je stan od 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrat.

Iako je vila taman završena, 2015. nakon ljeta Specijalno tužilaštvo započinje istragu u osam budvanskih afera, za koje smatra da je pronevjereno više desetina miliona eura od strane kriminalne grupe na čijem je čelu bio Svetozar Marović, a kao član i njegov sin Miloš.

Đorđina odlučuje da vilu proda u oktobru 2015, sedam dana prije nego što je Specijalno državno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša. Saglasnost na ugovor o kupoprodaji sporne vile dao je i Svetozar Marović, koji je kod notara potpisao izjavu kojom, kako se navodi “daje saglasnost svojoj supruzi Đorđini da bez njegove dodatne saglasnosti zaključuje sve pravne poslove koji imaju za predmet otuđenje ili opterećenje nepokretnosti upisane na njeno ime, a stečene u vrijeme njihove bračne zajednice”.

Marovićeva, kako se navodi u ugovoru je dobila na ruke 300 hiljada eura, dok je 1,2 milion eura trebalo da bude izmireno do 6. novembra 2015. uplatom na bankovni račun ili u kešu.

Vlasnik vile postaje Krstović. Specijalno tužilaštvo je sredinom avgusta prošle godine, nakon sprovedene finansijske istrage blokiralo vilu, nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane otuđenja i raspolaganja. Tužici zahtijevaju da se vila oduzme, a pred Višim sudom pokrenut je postupak.

  • 140.000 eura Krstović je uplatio direktno sa svog računa u CKB banci koji je pozajmio od Miodraga Krivokapića 6. oktobra 2015. godine. Njegova supruga je, kako piše u Krstovićevoj žalbi, sa svog računa u istoj banci uplatila 85 hiljada, 75 hiljada je uplaćeno sa njegovog računa u Atlas banci, od kojih je 60 hiljada pozajmio od kuma Zdenka Kneževića iz Tivta. Ostatak do ukupne kupoprodajne cijene sam platio od novca koji sam pozajmio od Iska Boljevića iz Bara, i to iznos od 1.200.000 eura. Ostatak kupoprodajne cijene Krstović je, tvrdi u žalbi, predao na ruke Đorđini Marović u svojoj firmi ‘Objekat d.o.o’.

Bonus video: