Presuda Kuljači i Maroviću: Koliko će ih koštati voda?

Neko u Crnoj Gori misli da je ova presuda potrebna što prije, jer nas čeka Evropa, kazao je Dragan Marović
79 pregleda 17 komentar(a)
Kuljača Marović Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Kuljača Marović Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2012. 01:28h

Sudija Valentina Pavličić u utorak će u Višem sudu u Podgorici objaviti presudu čelnicima Opštine Budva, u javnosti poznat kao proces “Zavala”.

Bivši predsjednik i potpredsjednik turističke metropole, Rajko Kuljača i Dragan Marović, zatim Đorđe Pinjatić, predsjednik komisije koja je procjenjivala vrijednost izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode na Zavali i članovi komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro, prema navodima optužnice, oštetili su opštinski budžet za 821.599 eura i u istom iznosu pribavili korist preduzeću “Zavala Invest” DOO Budva.

Ruska državljanka Natalija Panina, izvršni direktor “Zavale invest” optužena je za utaju poreza i doprinosa, jer nije prijavila Poreskoj upravi zakonito stečeni prihod, pa je na štetu budžeta, izbjegla da plati ukupan porez u iznosu od 978.641,48 eura.

Za moje hapšenje su bile pokrenute specijalizovane jedinice Uprave policije pod punom ratnom opremom, kazao je Marović.

“Svjedoci smo da se slični pritisci vrše na sud, ne sa obrazloženjem da sud želi da ubije okrivljene, nego da sud želi da ubije pravdu, zbog čega se pišu peticije koje treba da dopru do međunarodne i domaće javnosti, zbog navodnog kršenja ljudskih prava okrivljenih”, kazala je tužilac u završnoj riječi.

Nasuprot stavu tužioca, Dragan Marović je drugačije artikulisao taj pritisak.

"Za moje hapšenje su bile pokrenute specijalizovane jedinice Uprave policije pod punom ratnom opremom. To je bio početak ove predstave o navodnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Neko u Crnoj Gori misli da je ova presuda potrebna što prije, jer nas čeka Evropa. Presuda što prije, istina nije važna. Siguran sam da je Evropi važnija istina i poštovanje ljudskih prava nego jedna presuda. Nekome u Crnoj Gori su važnije presude u predmetu Zavala, nego istina o tom predmetu", kazao je Marović.

Opširnije u sjutrašnjem štampanom izdanju

Bonus video: