Preminuo japanski majstor filma Kaneto Sindo

Tragedija Hirošime koja je pogodila nekoliko pokoljenja Japanaca postala je glavna tema u stvaralaštu Sindoa.
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 16:14h

U stotoj godini umro je japanski reditelj Kaneto Sindo, poznat po filmovima "Golo ostrvo" i "Djeca Hirošime".

Zajedno sa 104-godišnjim Portugalcem Manuelom Oliveirom, japanski filmski stvaralac Kaneto Sindo je bio najstariji filmski režiser na svijetu. Njegova karijera je počela još 1934. kad je prešao da radi u sektor scenarija filmskog studija „Sinkjo" pod nadzorom Kendži Midžogutija, a svoj poslednji film je snimio 2010.

Kaneto Sindo je rođen 1912. godine u Hirošimi, gradu koji je je postao opšti pojam stradanja. Tragedija Hirošime koja je pogodila nekoliko pokoljenja Japanaca postala je glavna tema u stvaralaštu Sindoa.

Njena sazvučja se mogu čuti u svim filmovima ovog velikog majstora, bilo da je riječ o njegovom ranom djelu „Djeca Hirošime" iz 1952. godine ili „Razgledica" iz 2010. godine, posljednjem njegovom ostvarenju.

Japanski majstor filma

Kaneto Sindo je osobenim, neraskidvim nitima bio vezan sa Međunarodnim moskovskim filmskim festivalom (MMKF) i smatra se najvećim otkrovenjem u poluvjekovnoj istoriji ovog filmskog foruma.

Na Moskovskom festivalu prošle godine je prikazan njegov posljednji film, a 99-godišnji reditelj nije mogao doći

Njegovi filmovi su sedam puta učestvovali na ovom festivalu i tri puta se Sindo vraćao iz Moksve sa glavnim nagradama. Prije devet godina legendarnom reditelju je uručeno priznanje za istaknuti doprinos razvoju svjetske kinomatografije.

Njegovo remek-djelo „Golo ostrvo" prvi put je prikazano na 2. MMKF i ostavilo je snažan utisak na gledaoce i filmske stvaraoce koji su ovaj film upoređivali sa ostvarenjima Mikelanđela Antonionija, a samog reditelja sa njegovim zemljakom Akirom Kurosavom, svrstavajući ga među najtalentovanije i najuticajnije japanske majstore filma.

Na Moskovskom festivalu prošle godine je prikazan njegov posljednji film, a 99-godišnji reditelj nije mogao doći, pa je film predstavio njegov sin i producent Džiro Sindo.

Za razliku od svjetski poznatog i prikazivanog diljem planete, genijalnog Akire Kurosave, Kaneto Sindo je uvijek bio reditelj, kako bi se reklo, „za unutrašnju upotrebu".

Osim čuvenog „Golog ostrva" njegovi filmovi su praktično nepoznati u Evropi.

Galerija

Bonus video: