Uhapšen jedan od vođa "Ndrangete", sa Crnogorcima dobavljao kokain

Antonio Melato (56) i njegov sin Alesandro (26) bili dobro povezani sa nekim crnogorskim mafijaškim klanovima
61 pregleda 0 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Wikipedia
Dubrovnik, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 03.06.2012. 14:16h

Jedan od vodećih šefova italijanske mafijaške organizacije “‘Ndrangeta” Antonio Melato (56) i njegov sin Alesandro (26), uhapšeni su nadomak Aerodroma Dubrovnik, kada su ih sačekali specijalci PNUSKOK-a prije nego su uspjeli da se ukrcaju u avion.

Otac i sin uhapšeni su na osnovu potjernice italijanskog Interpola, a oni se našli na meti nakon što je u Španiji prije nekoliko dana uhvaćen drugi Melatov sin.

Antonio i Alesandro Maletalo proteklih nekoliko godina živjeli su mirnim životom u vili u Dubrovniku, gdje su otvorili i dvije firme za koje se vjeruje da su im bile paravan za šverc droge.

"Slobodna Dalmacija" objavila je da su otac i sin bili dobro povezani sa nekim crnogorskim mafijaškim klanovima, te da su sa njima organizovali lanac preko kojeg se dobavljali velike količine kokaina iz Južne Amerike.

"Riječ je o količini od oko šest tona kokaina, koliko su planirali da prebace na naše područje", navodi list.

Mašijački bos živio je u Hrvatskoj od 2006. godine i bio je oženjen, a nakon hapšenja njima je Županijski sud u Splitu odredio ekstradicioni pritvor od 40 dana.

"Moj klijent živi u Hrvatskoj od 2006. godine, oženjen je i ima prijavljen boravak u Dubrovniku i smatram da nema potrebe za njegovim pritvaranjem radi postupka izručenja jer on nema razloga da ometa postupak ekstradicije", izjavio je branilac porodice Melati, advokat Jadran Frančeski.

Mafijaška organizacija “Ndrangeta” je ozloglašeni klan u regionu Kalabrija, a njima se pripisuje šverc droge, brojna ubistva i teroristički akti u Italiji. Procjenjuje se da članovi te organizacije godišnje zarade najmanje tri odsto ukupnog italijanskoga bruto društvenog prihoda.

Ozloglašeni su zbog okrutnosti, posebno prema onima koji svjedoče protiv njih, a u svojoj istoriji međusobno su vodili nekoliko krvavih ratova u kojima je poginulo gotovo hiljadu ljudi, a nisu se libili ni od ubijanja političara na javnim mjestima.

Bonus video: