Balerine iz "Priceze Ksenije" izvele "Čipolino"

“'Čipolino” je jedan od najpopulurnijih baleta koji govori o borbi potlačenih i obespravljenih
224 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2012. 07:33h

Jedna od najizvođenijih baleta na svijetu “Čipolino”, po muzici Karena Hačaturijana a u režiji Stanka Crnobrnje, izvele su preskinoć učenice škole “Princeza Ksenija”.

Koreografiju Katje Petrovske izvela je 101 balerina, a crnogorska publika je imala rijetku priliku da vidi balet realizovan sopstvenim snagama u domaćoj produkciji.

Scenografiju za balet je napravila Vana Prelević a Ema Čihanović je asistent repetitor.

Rad na baletskoj predstavi traje od septembra, a predstava je prilagođena savremenom gledaocu, shodno trendu operskih i baletskih kuća svijeta, što takođe podrazumijeva i skraćenje sa tri na jedan sat trajanja.

Neophodna solidarnost

Svi kostimi za belerine su urađeni po tradicionalnoj metodi u Operi Donjeck u Ukrajini, uz pomoć ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i ambasadorke Oksane Sljusarenko.

“Poruka koju šaljemo baletom 'Čipolino' je veoma potrebna u ovim burnim vremenima. Mi poručujemo da nam je svima neophodna solidarnost, zajedništvo, okupljanje oko plemenitog cilja ukupnog napretka našeg kulturnog i obrazovnog prostora. Naša škola daje primjer i svoj puni doprinos takvom cilju”, kazala je Vanja Pantović, direktorica baletske škole “Princeza Ksenija” koja je i producentkinja predstave.

“'Čipolino” je jedan od najpopulurnijih baleta koji govori o borbi potlačenih i obespravljenih

“'Čipolino” je jedan od najpopulurnijih baleta koji govori o borbi potlačenih i obespravljenih.

Ova “baštenska” priča usredsređuje se na Čipolina (mladi luk) i njegovu borbu protiv nepravednog odnosa vlasti prema povrću, odnosno, prema nedužnom stanovništvu grada. Voćna 'aristokratija', na čelu sa princom Limunom, koju podržava nadmeni don Paradajz, na okrutan način pokušava da održi svoju moćnu i privilegovanu poziciju.

Posebnost ovog literarnog djela je u tome što priča o političkom ugnjetavanju, a namijenjeno je djeci. Priča je postala toliko popularna da je po njoj, 1974. godine, u Ukrajinskom akademskom baletu “Ševčenko” stvoren i balet. Muziku je komponovao Karen Hačaturijan, a koreograf je bio Genrik Aleksandrovič Mairov.

Bonus video: