Kažnjen sam i bez vaše kazne

Žarko Dakić, optužen da je s leđa ubio sina, u završnoj riječi kazao: "Srce mi se grči od bola i suze naviru na oči, jer sam ubio najmilijeg sina..."
482 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Žarko Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2012. 14:43h

Žarko Dakić (61), optužen da je na podmukao način ubio sina Nikolu, kazao je u petak:

"Srce mi se grči od bola i suze naviru na oči, jer sam ubio najmilijeg sina".

On je u Višem sudu u Podgorici rekao da ne razmišlja o kazni, jer je već "kažnjen najvišom kaznom".

Presuda Dakiću biće izrečena 8. juna, odlučilo je krivično vijeće sudije Branke Bošković.

"Bole me i rane svojih sinova koji tuguju za svojim bratom i bole me njihove crne košulje. Svaki dan ova bolna rana pritiska moju dušu"

Uz oprez da ne povrijedi oštećenu porodicu, advokatica Radmila Ostojić je biranim riječima osporavala pravnu kvalifikaciju da se radi o podmuklom ubistvu, iznoseći svoj stav da se radi o krivičnom djelu "ubistvo namah".

Dok je Dakić govorio, njegovi sinovi Marko, Vlado i Vesko i supruga Radmila plakali su u sudnici. Dakić nije mogao da pročita pripremljenu završnu riječ, pa je to umjesto njega uradila sudija.

Bole me crne košulje sinova

"U ovom predmetu je trebalo obaviti potpuno neuropsihijatrijsko vještačenje u renomiranoj zdravstvenoj ustanovi", kazala je advokatica Ostojić

Ražnatović je kazala da su neprihvatljivi navodi odbrane da se Dakić ne sjeća kako je ubio sina, jer je do detalja, kako je kazala, opisao ono što je prethodilo ubistvu.

"Prema nalazu komisije ljekara vještaka, utvrđeno je da Dakić ne pokazuje simptome duševnog oboljenja, te da je mogao da shvati značaj djela i da upravlja postupcima. Pucao je sinu u leđa dok je čitao oglase i koji se tome nije nadao. Smatram da je počinio te ško ubistvo na podmukao način i sa direktnim umišljajem”, kazala je tužilac u završnoj riječi.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Ilija Darmanović, prihvatio je završnu riječ tužioca i dodao da optuženog Žarka Dakića niko nije napadao i da mu život nije bio ugrožen.

Pomračenje svijesti dovelo do ubistva

Advokatica Ostojić je ocijenila da se radi o specifičnom predmetu.

"Dakić je i optužen i oštećen. Ne slažem se sa tužiocem da je počinio kvalifikovano ubistvo na podmukao način, već smatram da se radi o takozvanom 'običnom ubistvu' -ubistvu namah, jer je Dakić bio psihički ugrožen. Njegova mogućnost da upravlja rasuđivanjem je izostala. Postojao je poremećaj bračnih odnosa, koji je kulminirao toga dana pomračenjem svijesti optuženog Žarka u kobnom trenutku. On je u stanju afekta, gnjeva i razdraženosti počinio ubistvo namah. Zbog sukoba i konflikta u porodici, imao je osjećaj ugroženosti i poniženosti. Zbog toga smatram da je nalaz komisije ljekara vještaka o duševnom zdravlju optuženog površan i neprecizan”, rekla je ona.

Prema optužnici, Dakić je 3. jula 2011. u podgoričkom naselju Konik u Prištinskoj ulici, sa umišljajem i na podmukao način, iz pištolja „pjetro bereta“, ubio sina Nikolu

"Nema odgovora na pitanje koji su psihički pokretači natjerali čovjeka. Izostavljanjem ove procjene dovodi se u pitanju vrijednost u stručnom smislu ovog nalaza. Ostala je nedoumica koja nije razjašnjena o kakvom se pomračenju uma radi kod optuženog da ubije svoje dijete. U ovom predmetu je trebalo obaviti potpuno neuropsihijatrijsko vještačenje u renomiranoj zdravstvenoj ustanovi. Ljudska psiha je okean koji treba studiozno ispitati. Vještaci negiraju provokativno ponašanje sada pokojnog Nikole Dakića. Kakva je to mračna sila koja je optuženog na ovo natjerala. Samo pomračenje svijesti dovelo je do ovoga".

"Ne radi se o ubistvu na podmukao način, jer to podrazumijeva prikriveno postupanje, a potrebno je da bude ispunjen i subjektivni uslov, a to je lukavost i dvoličnost. Nijedna komponenta nije ovdje prisutna. Otac i sin se nalaze u konfliktnoj situaciji toga dana, a Nikola je svom ocu bacio novčanicu u lice. U odsustvu svijesti i razuma, on je ubio svog sina kojeg najviše voli”, kazala je advokatica Ostojić.

Prema optužnici, Dakić je 3. jula 2011. oko 12 časova u podgoričkom naselju Konik u Prištinskoj ulici, sa umišljajem i na podmukao način, iz pištolja „pjetro bereta“, ubio sina Nikolu. Optuženi je s leđa prišao sinu i u njega ispalio dva hica.

Bonus video: