Knežević: Sude mi zbog svjedočenja

Knežević je kazao da su Subotićevi zbog riječi koje je izgovorio na Sudu u Zagrebu, a što je tada prenijela beogradska Politika
350 pregleda 11 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.06.2012. 19:40h

Visoki sud pravde u Londonu 25. maja prihvatio je tužbu za klevetu, koju je protiv Ratka Kneževića podnio srpski biznismen Stanko Subotić Cane i naložio održavanje suđenja, saopštio je Subotićev advokatski tim.

Branioci su naveli da je britanski sudija u cjelosti odbio zahtjev Kneževića za odbacivanje tužbe za klevetu i zakazao suđenje za početak naredne godine.

"Sud u Londonu je naložio Kneževiću da bez odlaganja iznese svoju odbranu do 29. juna ove godine i da obavezno upalati 10.000 funti na ime troškova izazvanih njegovim "bespredmetnim zahtjevom" da sud odbaci tužbu Subotića", piše u saopštenju.

Subotićev advokatski tim podsjetio je da je Knežević "putem mnogobrojnih medija koji su takođe tuženi za klevetu", između ostalog, optužio njihovog klijenta za višestruka ubistva, prijetnje svjedocima, povezanost sa mafijom.

Knežević je optuživao Subotića da se u cilju prikrivanja identiteta, navodno, podvrgao plastičnim operacijama.

Knežević je “Vijestima ” kazao da su Subotićevi advokati, osim njega, tužili i nekoliko novinskih kuća i da je tužba podnijeta zbog riječi koje je Knežević izgovorio na Sudu u Zagrebu, a što je tada prenijela beogradska Politika.

Od svih tuženih, niko se nije odazvao pozivu i priznao britansku jurisdikciju osim Kneževića, koji živi u Londonu, tvrdi on.

"Tužen sam za riječi izgovorene na Sudu u Zagrebu, kada sam svjedočio u slučaju ubistava Iva Pukanića i Nika Franjića. Kako nijedno zakonodavstvo svijeta ne poznaje procesuiranje svjedočenja, bilo čijeg ili bilo kakvog, ne ulazeći u meritum stvari, onda su me Subotićevi advokati tužili za republikaciju tog svjedočenja u beogradskoj Politici. Sudija je samo donio odluku da se o tome može rapsravljati i ništa više", kazao je Knežević.

Kneževićev advokat Robert Dagans za "Vijesti" je kazao da su se oni obratili Visokom Sudu Pravde sa tvrdnjom da taj sud ne treba da razmatra tužbu za klevetu na osnovu dokaza datih pred stranim sudom i da taj dio optužbi treba momentalno odbaciti.

Sudija je, ipak, smatrao da bi Knežević mogao da odgovara i pred engleskim sudovima zbog prenošenja dokaza u listu "Politika", koji se čita u Engleskoj ukoliko se moglo predvidjeti da će njegovo svjedočenje prenijeti mediji.

"Privodimo kraju žalbu Apelacionom sudu gdje ćemo iznijeti argumente da je sudijina odluka pogrešna i da ono što je Knežević kazao pred sudom u Zagrebu ne treba da bude predmet suđenja za klevetu u Engleskoj", kazao je Dagans.

Bonus video: