Jagoda - vitaminski koktel

U jagodama se nalazi metil – etil salicilna kiselina, koja spada u grupu antireumatika, tako da su pogodne za oboljele od reumatoidnog artritisa.
74 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 11:24h

Nalazimo se otprilike na kraju prvog poluvremena, kad je ručak u pitanju. Hoću da iskoristim pauzu za priču o trenutno najpopularnijoj voćki. Koji miris vas dočeka kad priđete tezgi sa voćem na pijaci? I mene isto! Božanstvene jagode! Ovo je njihovo vrijeme.

Pripadaju porodici ruža. Prvo voće koje sazrijeva u proljeće. Ne mogu da se sjetim ni petoro ljudi koji ne vole jagode. Još su stari Rimljani uživali u njima. Tada se nijesu uzgajale, već su rasle kao divlja biljka. Poslije toga, dugo su bile zapostavljene, a ponovo su postale cijenjene u srednjem vijeku, više zbog medicinskih svojstava nego kao ukusno voće.

Oblik sličan današnjem dobile su u 18. vijeku, kada je započela veća proizvodnja. Tada su, zbog toga što su osjetljivo i lako kvarljivo voće, bile privilegija bogatih porodica.

Danas ih ima oko 600 vrsta. Preporučuju se kod iscrpljenosti, artritisa, reumatskih oboljenja, gihta ( snižavaju nivo mokraćne kiseline), oboljenja jetre i žuči, crijevnih infekcija, hemoroida, arterioskleroze, kožnih oboljenja, čira na želucu i naravno, kod svih onih koji obožavaju jagode. Ako nijesu alergični na njih. Jagoda je jedan šarenolik vitaminsko-mineralni koktel: folati, vitamin C (u jednoj porciji , a to je 8 jagoda srednje veličine nalazi se 140% preporučenih dnevnih potreba vitamina C), mangan (važan za pravilan razvoj kostiju i hrskavice), vlakna, vitamin B5 i B6, vitamin K, magnezijum, bakar. Jedan su od najbogatijih biljnih izvora omega – 3 – masnih kisjelina.

U jagodama se nalazi metil – etil salicilna kiselina, koja spada u grupu antireumatika, tako da su pogodne za oboljele od reumatoidnog artritisa. Jagode sadrže šećer fruktozu, pa su bezbjedna namirnica i za oboljele od šećerne bolesti.

Obiluju polifenolima koji štite srce, smanjuju rizik od raka i različitih upala. Polifenol je i pigment anto – cijanin, zbog kojeg su dobre u prevenciji i liječenju anemije. I beta–karotin je moćan antioksidans. Sadrže gvožđe, kojeg ima više u šumskim jagodama nego u domaćim. One povoljno utiču na apetit, na čišćenje organizma od otrova, izlučivanje tečnosti, jačanje organizma, djeluju kao baktericid, i snabdijevaju organizam vrijednim vitaminima i mineralima.

Postoje mnogi recepti za kremove i kolače sa jagodama. Znam, teško im je odoljeti. Ipak, pokušajte sad kad im je vrhunac sezone i kad su najljepše da uživate u „čistim“ jagodama i da uzmete od njih sve što vam nude. Bez šećera i drugih preliva. Možda u kombinaciji sa bananom ili nekim drugim voćem. Zažmurite i osjetite ukus jagode.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: