Evropa će umrijeti bez Grčke

"Haosu blizu, jer tržištu ne treba, daleko smo od zemlje što kolijevku nam dade", pjeva Gras koji je nedavno završio u bolnici zbog srčanih problema
0 komentar(a)
Ginter Gras, Foto: Thehindu.com
Ginter Gras, Foto: Thehindu.com
Ažurirano: 01.06.2012. 13:13h

Poslije dva mjeseca od objavljivanja kontroverzne pjesme "Ono što treba reći", kojom je uvrijedio gotovo cijeli jevrejski svijet i dobio zabranu ulaska u Izrael, njemački nobelovac Ginter Gras objavio je novu pjesmu kojom se obračunava s Angelom Merkel i službenom njemačkom i evropskom politikom prema Grčkoj.

U pjesmi "Evropska sramota", objavljenoj u subotu u "Siiddeutsche Zeitungu", Gras je u 24 stiha kritikovao odnos Evrope prema prezaduženoj Grčkoj. Gras u pjesmi podsjeća da je Grčka kolijevka evropske civilizacije bez koje ne može biti ni prave Evrope.

"Haosu blizu, jer tržištu ne treba, daleko smo od zemlje što kolijevku nam dade", pjeva Gras koji je nedavno završio u bolnici zbog srčanih problema.

"Pijete konačno, pijte!"

Gras, jedan od najuticajnijih njemačkih ljevičara, uvijek je išao protiv dominantnih struja i svoj glas dizao u odbranu onih koje svi napadaju. Kao umjetnika i čovjeka od pera i riječi teško ga pogađa drama koju proživljava narod koji je Evropi dao najveće pisce i mislioce.

Svoju pjesmu Gras završava proročanstvom - ako Grčku izbace iz eurozone, biće to i kraj Evrope

Njemački nobelovac ne skriva oduševljenje posljednjim rezultatima grčkih izbora iz kojih je progovorio bijes građana i protivljenje dosad neviđenim mjerama štednje po diktatu EU i MMF-a, koje se sprovode pod budnim okom evropskih povjerenika i zemlju guraju u haos, piše "Večernji list".

Grasu je drag veliki uspjeh ljevičara koji se zalažu za ostanak u monetarnoj uniji, ali uz potpuno novu politiku koja neće samo stezati kaiš. "Pijte konačno, pijte! Vrište pobornici povjerenika, no Sokrat čašu ljutito prepunu vrati".

Svoju pjesmu Gras završava proročanstvom - ako Grčku izbace iz eurozone, biće to i kraj Evrope. "Odumrijet bezdušno ti ćeš bez zemlje čiji duh te, Evropo, osmislio", zaključuje Ginter Gras.

Bonus video: