Skulpture Rista Stijovića u Beogradu

Autorka izložbe naglašava da je za izložbu odabrala skulpture koje reprezentuju svaku od tri tematske cjeline kojima se umjetnik čitavog života bavio - ženu
213 pregleda 0 komentar(a)
Risto Stijović, Foto: B92.net
Risto Stijović, Foto: B92.net
Ažurirano: 01.06.2012. 12:56h

Izložba neobičnog koncepta pod nazivom "Interpolacije 1: Risto Stijović - tihi šapat drveta", čiji je autor Nada Seferović, kustos Muzeja grada Beograda, otvorena je u Konaku knjeginje Ljubice u Beogradu.

Izložba, prema riječima Nade Seferović, predstavlja način da se blago muzejske kolekcije savremene umjetnosti predstavi u prostoru koji pripada drugom kontekstu. Tako su se tri skulpture velikog vajara Rista Stijovića (1894-1974) našle u kamernim prostorima Konaka u malom i velikom amamu.

Autorka izložbe naglašava da je za izložbu odabrala skulpture koje reprezentuju svaku od tri tematske cjeline kojima se umjetnik čitavog života bavio - ženu. U pitanju su dva poprsja (Glava žene iz 1936. i Glava djevojke iz 1959.) kao i izuzetno zanimljivu sklupčanu figuru žene, koja pere kosu, pod izvornim nazivom "Toaleta", iz 1963).

Izložbu, koja će biti otvorena do kraja ljeta u Konaku knjeginje Ljubice u Beogradu, prati luksuzni dvojezični katalog

Sačuvao strukturu materijala

Ona je skrenula pažnju na majstorsku obradu drveta jer Stijović je znao da sačuva strukturu materijala, što ga čini aktuelnim prema savremenim kriterijumima vrednovanja umjetničkog djela.

Izložbu, koja će biti otvorena do kraja ljeta u Konaku knjeginje Ljubice u Beogradu, prati luksuzni dvojezični katalog u koji su uklopljene reprodukcije sve tri skulpture izrađene kao razglednice.

Nada Seferović je kao jedan od sljedećih događaja u organizaciji Muzeja grada Beograda, najavila izložbu Marine Abramović.

Bonus video: