Žinić, Kaloštro i Pinjatić pred Specijalnim tužilaštvom o porijeklu svoje imovine

Presuda u slučaju "Zavala" zakazana je za 5. jun u Višem sudu u Podgorici, koju će donijeti sudija pojedinac Valentina Pavličić
282 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 18:13h

Dragan Zinić i Marko Kaloštro, optuženi u slučaju "Zavala", saslušavani su juče o porijeklu svoje imovine u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici, saznaju "Vijesti" iz pouzdanih izvora.

Prekjuče je saslušan i Đorđe Pinjatić, predsjednik komisije koja je procjenjivala izvedene radove na postrojenju za preradu morske vode na Zavali, naveo je isti izvor.

Advokat Mališa Milović "Vijestima" je potvrdio da je specijalni tužilac saslušavao Žinića, kojeg on brani u predmetu "Zavala".

"Žinić mi je ispričao o čemu ga je tužilac saslušavao. Rekao mi je da nije bilo nikakvih problema i da je prikupio sve potrebne dokaze o porijeklu svoje imovine.

Objasnio mi je da ne može biti nijednog problema u vezi s njegovom imovinom.

Na pitanje koliko imovine Žinić posjeduje, pa je privuklo pažnju tužioca, advokat je pojasnio - "Svi koji se bave njegovim poslom, imaju najmanje toliko koliko i on, ako ne i više od toga. Nema ništa ekstra što bi privlačilo pažnju"

Tužilac ga je ispitivao o njegovoj privatnoj imovini, kao i o imovini njegovog preduzeća.

Vjerujem da neće biti nikakvih problema sa dokazivanjem porijekla imovine. Nema ništa sporno i sve je čisto", smatra Milović.

Na pitanje koliko imovine Žinić posjeduje, pa je privuklo pažnju tužioca, advokat je pojasnio: "Svi koji se bave njegovim poslom, imaju najmanje toliko koliko i on, ako ne i više od toga. Nema ništa ekstra što bi privlačilo pažnju.

Tužilac je u obavezi da ispita da li je imovina stečena legalno. Ako nije legalno, onda se oduzima. To je dug postupak. Prvo treba da se neko oglasi krivim, da presuda bude pravosnažna za određeno krivično djelo.

Tek nakon toga se traži oduzimanje imovine ako se utvrdi da nema pokrića. Tužilac ima pravo da podnese takav zahtjev kada bi oni bili osuđeni pravosnažnom presudom za ovo krivično djelo za koje se sada gone u slučaju Zavala".

Policija privodi poslanika DPS-a Đorđa Pinjatića povodom afere "Zavala"

Žinić je, kako se navodi na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, član Upravnog odbora javnog preduzeća Sportsko-rekreativni centar Budva, pa je svrstan kao funkcioner lokalne samouprave Opštine Budve.

Pinjatić ima trospratnu kuću od 302 kvadrata u Budvi, voćnjaka i dvorišta 1.452 kvadrata, zatim voćnjaka 2.354 površine, a u nasljeđe su mu ostale šume i pašnjaci. On je i osnivač preduzeća za menadžment "Rentier"

Osim toga, osnivač je DOO za građevinarstvo, nadzor i inženjering ADRIA INVEST iz Budve, koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada i član je borda direktora AD ELMOS iz Budve, preduzeća za inženjering i izgradnju, navodi se na sajtu Centralnog registra Privrednog suda (CRPS).

Od imovine, prema podacima iz Uprave za nekretnine, Žinić posjeduje 1.510,5 kvadrata pašnjaka treće i pete klase, te livade šeste klase u Mainama, u Vučetićima dolovima.

U podacima je navedeno da je susvojina 1/4 od ukupne površine 6.042 kvadrata. U svom vlasništvu ima i četvorosoban stan površine 72 kvadrata u naselju Dubovica 2.

Pinjatić je vlasnik mnogo vrijednije imovine - ima trospratnu kuću od 302 kvadrata u Budvi, voćnjaka i dvorišta 1.452 kvadrata, zatim voćnjaka 2.354 površine, a u nasljeđe su mu ostale šume i pašnjaci. Pinjatić je osnivač preduzeća za menadžment "Rentier", čija je djelatnost komunikacija i odnosi s javnošću.

Na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa navodi se da ima godišnji prihod od 25.000 eura od rente porodične kuće i poslaničku platu od 1.400 eura. Kao odbornik prima 200 eura.

Rajko Kuljača i Dragan Marović na Zavali

Presuda u slučaju "Zavala" zakazana je za 5. jun u Višem sudu u Podgorici, koju će donijeti sudija pojedinac Valentina Pavličić.

Tužilac navodi da su Kuljači i Maroviću, umišljajno pomogli okrivljeni Đorđe Pinjatić, Dragan Zinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro

Prema optužnici, od juna 2007. do decembra 2008, radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva održanog 14. septembra 2007, okrivljeni Rajko Kuljača, kao predsjednik Opštine Budva i okrivljeni Dragan Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, te nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest" DOO Budva, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura.

Tužilac navodi da su Kuljači i Maroviću, umišljajno pomogli okrivljeni Đorđe Pinjatić, Dragan Zinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro.

Galerija

Bonus video: