Sačuvane pjesme Boke u zapisima Ludviga Kube

Naučni skup na kojem ćemo predstaviti notne zapise biće održan u okviru ovogodišnjeg peraškog klapskog festivala 4. avgusta
127 pregleda 4 komentar(a)
perast, Foto: Arhiva Vijesti
perast, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2012. 11:25h

Do sada neobjavljivan 131 notni zapis češkog muzičara, etnologa, slikara i književnika Ludviga Kube, koje je sakupio u Boki 1907. godine, uskoro će biti objavljeni, zahvaljujući NVO Festival klapa u Perastu.

Po riječima izvršnog direktora Festivala klapa u Perastu Milana Kovačevića, ideja o ovom projektu se rodila na prošlogodišnjem naučnom skupu u Kotoru, kada je etnomuzikolog Jakša Primorac kazao da se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu čuvaju ovi notni zapisi.

“Na molbu kotorskog Arhiva i konzulata Hrvatske u Kotoru, uputili smo molbu Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti da nam daju dozvolu da te zapise možemo kritički objaviti, i naravno od njih smo dobili pozitivan odgovor.

Govoreći o broju notnih zapisa, Kovačević je objasnio da je Kuba na prvoj strani knjige zapisao da ih ima 161

Naša namjera je da se na osnovu njih napravi i objavi naučna studija. Na projektu koji smo nazvali “Ludvig Kuba, pjesme dalmatinske iz Boke 1907. godine” angažovali smo dr Primorca, etnomuzikologa Zlatu Marjanović, a u planu je i angažovanje dr Slobodana Jerkova i dr Ivane Antović kao recenzenta.

Naučni skup na kojem ćemo predstaviti notne zapise biće održan u okviru ovogodišnjeg peraškog klapskog festivala 4. avgusta, a nakon toga planiramo da objavimo knjigu sa tim notnim zapisima”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

Biblioteka klapske muzike

NVO Festival klapa u Perastu ima u planu i formiranje Biblioteke klapske muzike, u kojoj će pokušati da sistematizuju sve što je objavljeno od notnih zapisa klapske muzike, među kojima će se naći i djelo Ludviga Kube.

“Nekada je Kuba slušao i više pjevača po Dobroti, Perastu i Kotoru, zapisivao njihova imena i onako kako su mu oni pjevali on je bilježio melodiju"

“Objavljivanje notnih zapisa Ludviga Kube, biće pravi dragulj u toj Biblioteci. Inače, Kuba je objavio dovoljno knjiga i putopisa iz Crne Gore, tako da će to biti od velikog značaja za Biblioteku” istakao je Kovačević.

Govoreći o broju notnih zapisa, Kovačević je objasnio da je Kuba na prvoj strani knjige zapisao da ih ima 161, a da je Festivalu u originalu dostavljen 131 notni zapis. Kao zanimljivost, Kovačević je istakao način na koji je Kuba bilježio melodije.

“Nekada je Kuba slušao i više pjevača po Dobroti, Perastu i Kotoru, zapisivao njihova imena i onako kako su mu oni pjevali on je bilježio melodiju. U originalnim zapisima vrlo često ima prekrižen jedan takt, pa ispravljen ili dodat drugi “, objašnjava Kovačević, dodajući da u ovim zapisima postoje svjedočanstva o postojaju klapa i klapskog pjevanja.

Iz ove NVO očekuju da će ovaj projekat naići na veliku podršku Opštine Kotor, kao i Ministarstva kulture i naučnih institucija u Crnoj Gori.

Bonus video: