Mersudin Kalić: Još prije 25 godina smo bili milioneri

Brat odbjeglog Safeta ispričao je da je on bio ponajbolje upućen u poslovanje i da se on u proteklih nekoliko godina bavio porodičnim biznisom
511 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 08:44h

Rožajskoj porodici Kalić počelo je suđenje u bjelopoljskom Višem sudu, a okrivljeni Mersudin i njegova snaha Amina negirali su pred sudijom Dragom Konatarem da su u Crnoj Gori po instrukcijama odbjeglog Safeta Kalića "prali novac, zarađen od trgovine narkotika".

Iako ih niko u sudnici juče nije pitao da li znaju gdje se nalazi odbjegli Safet, njegov brat i supruga pojašnjavali su da je u njihovim porodičnim firmama "cirkulisao" samo legalan novac.

Brat odbjeglog Safeta ispričao je da je on bio ponajbolje upućen u poslovanje i da se on u proteklih nekoliko godina bavio porodičnim biznisom, jer je mlađi Kalić često bio odsutan.

Na pitanje tužioca Hasana Lukača, Mersudin je pokušao da se sjeti odakle porodici spornih 8,5 miliona eura, za koje specijalno tužilaštvo tvrdi da su zarađeni od prodaje droge u inostranstvu.

"Koliko se mogu sjetiti imali smo betonjerku u selu Crnja na imanju Sulja Dacića, prije njegovog dolaska iz Njemačke negdje 2002. ili 2003. godine. Tu imovinu je Safet prodao kao i brod-jahtu u Splitu i to vlasniku tamošnjeg hotela".

Amina Kalić: Safet je najbolji muž na svijetu >>>

"Na Svetom Stefanu je Sajo uzeo kaparu, odnosno prodao stan za 100.000 eura izvjesnom Zoranu Vujoviću. To je bilo u periodu između 2005. i 2011. godine, a nakon kupovine "Turjaka" prodali smo staru opremu nikšićkoj 'Željezari' za oko 100.000 eura. Takođe, prodali smo "audi 8" za 73.000 eura Bjelopoljcu Sabahudinu Begoviću i "mercedes SLK 500" za 50.000 Podgoričaninu Simu Raičeviću", prisjetio se Kalić, koji je kasnije u sudnici pričao kako je počeo da zarađuje još davne 1976. godine i da je u poslovima u inostranstvu bio prilično umješan.

"U inostranstvu sam boravio 20 godina, a u Njemačkoj sam radio legalno kao "povodažija", praveći posao za određene osobe, omogućavajući im preko mojih veza kupovinu vozila".

Mersudin Kalić u svom iskazu branio je snahu Aminu, za koju je tvrdio da nikada nije znala šta se radi u porodičnim firmama, već da se samo brinula o djeci

"Radio sam u brojnim fabrikama, kafanama, a jedno vrijeme sam u Njemačkoj imao i radnu dozvolu. Safet je tekođe radio u Njemačkoj, a posao mu je tamo bio da bilježi satnice radnicima", prisjetio se Mersudin, koji je naveo i da je mjesečno porodici u Rožaje slao od 2.000 do 5.000 maraka.

Okrivljeni Kalić naveo je da je krajem 80-ih godina već bio milioner, pa je tako 1988. godine u rodno Rožaje porodici donio 1,7 miliona maraka, koje je zaradio u građevinskim poslovima.

Odgovarajući na pitanje advokata Kasima Dizdarevića, okrivljeni je rekao da je u Njemačkoj kaznu od sedam godina izdržao u kontinuitetu, a da je riječ o drogi "koja je tada zaplijenjena u ukupnoj količini".

Mersudin Kalić u svom iskazu branio je snahu Aminu, za koju je tvrdio da nikada nije znala šta se radi u porodičnim firmama, već da se samo brinula o djeci.

Suđenju je prisustvovao i predsjednik Helsinškog komiteta za zaštitu ljudskih prava Slobodan Franović kako bi se uvjerio da se prema Amini vodi pravičan postupak.

Glavni pretres se nastavlja 11. i 12. jula ove godine.

Vladi nije bio prljav naš novac

Okrivljeni Mersudin Kalić, odgovarajući na pitanje advokata Borivoja Borovića, kazao je da Vladi Crne Gore nije bio prljav novac porodice Kalić, kada su vraćali kredit nakon kupovine AD "Turjak".

"Vladi smo dugovali 300. 000 eura u okviru duga za izvjesni kredit. To je vraćeno, a Ministarstvo finansija tada nije provjeravalo porijeklo novca koji su mu Kaliću uplatili", kazao je okrivljeni.

Niko neće smjeti da kupi oduzetu imovinu

Tačna procjena vrijednosti prijevremeno oduzete imovine Dušku Šariću i Jovici Lončaru, znaće se nakon pravosnažnosti presude, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić, tokom skupštinske rasprave. Najviše polemike je bilo o tome gdje sa porodicom.

"Kada bi iseljavali porodice iz kuća u kojoj su živjeli prije privremenog oduzimanja, morali bi da im obezbijedimo smještaj, što bi značilo da bi morali negdje da im plaćamo zakup", kazao je Katnić.

"I porodice kriminalaca moraju da znaju čime se bave njihovi očevi ili njihove majke", rekao je Goran Danilović.

"Svak odgovara za svoje postupke, ali i za svoje riječi, i porodice ukoliko nije bilo učešća ili saučešća u nedozvoljenim radnjama, ne može pravno da odgovara", istakao je Katnić.

"Ima jedan čovjek koji živi recimo u "Splendidu" porodična kuća, vi mislite u trenutku kada budemo eventualno, mada vidim da država protiv njega ne vodi nikakve sporove, plijenili njegovu imovinu, da mu ostavimo "Splendid" ili taj dio gdje on živi", rekao je Danilović.

"Nema toga majčinoga sina koji će da izađe da kaže, hoću da kupim pet puta jeftinije kuću toga ili toga, i tamo da živim. To je nemoguće. Vi znate kolege da je to nemoguće. Niko se neće javiti na toj licitaciji u Crnoj Gori. Zaboravite", kazao je Aleksandar Damjanović.

"Mi vas pozivamo da predložite amandmante, o njima ćemo razgovarati i izjasniti se. Sve ono što ide na unapređenje ovog zakona, mi ćemo u ministarstvu prihvatiti", istakao je Katnić.

Galerija

Bonus video: