Brčko Brčković: Je*eš pare, dajte nam filmova

"Mislim da bi ovo (AVIFest) trebalo da postane festival igranog filma, a nas nekoliko ludaka, entuzijasta da izguramo da kupimo zajedničku opremu", rekao je Brčko
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 09:14h

Projekcijom filma "Paris.Love", slovenačkog režisera Borisa Petkoviča, okončana je sedma epizoda AVI festa, koji se tradicionalno svake godine održava u KIC-u "Budo Tomović".

U Multimedijalnoj sali su prethodno prikazani kratki filmovi ovog autora "Naprej", "Director`s cut", "Sstress", "Touche", "Desperado tonic" i "Election silence".

Nešto veće interesovanje vladalo je za dio programa u čast multimedijalnog umjetnika Gorana Nikčevića, alijas Brčko Brčković, koji je publici predstavio video "Birziminium u dimu".

Avanture Duhboljuba Mornaka

U pitanju je kolaž sastavljen od najnapetijih avantura detektiva Duhboljuba Mornaka koji istražuje neobične slučajeve, probijajući se kroz "alanfordovsku" izmaglicu Podgorice koje više nema.

"Vidite kako je deset godina previše, jer toliko su stari ovi snimci, a scenografija iz tih snimaka više ne postoji"

"Sad me je prebacio dovde taksista, moj komšija i ispričao mi čudnu legendu kako je zapravo nastao Birziminium. Prije nekih 2000 godina Birziminium je nastao kao rimska vojna postaja.

U to vrijeme imali su običaj da stave dva velika krša na dvije blago isušene konjske balege i poslije nekoliko dana bi se vratili, digli krše i ako gamiže nešto ispod, to je dobro mjesto da se napravi utvrđenje...

Dvije hiljade godina je u međuvremenu prošlo za čas, ali vidite kako je deset godina previše, jer toliko su stari ovi snimci, a scenografija iz tih snimaka više ne postoji", ispričao je prije projekcije svog filma Nikčević i naglasio da su sve tri epizode snimane u centru Podgorice.

Veliki zločin Podgoričana

On je prisutne podsjetio na, kako je kazao, veliki zločin Podgoričana koji su dozvolili da se sruši kino "Kultura".

"Bitno je da se grade tržni centri i butici, a svi pravi Titograđani ostaju duhovni invalidi"

"S*ebali su mi sve - đje sam naučio što je film, gdje sam se prvi put poljubio sa đevojkom, gdje sam sa velikanima jugoslovenskog filma pio Cicovu lozu i kafu i gdje sam više naučio o filmu nego u svim knjigama koje sam pročitao", kazao je Nikčević.

"Zamislite koliko je bolestan um kojem je to palo na pamet, podsjeća me na onog generala koji je srušio Stari most u Mostaru. Bitno je da se grade tržni centri i butici, a svi pravi Titograđani ostaju duhovni invalidi", dodao je on.

On se osvrnuo i na program AVI festa i dao nekoliko predloga za budućnost ove manifestacije.

"Mislim da bi ovo trebalo da postane festival igranog filma, a nas nekoliko ludaka, entuzijasta da izguramo da kupimo zajedničku opremu i da pravimo profesionalne igrane filmove za male pare. Na kraju krajeva, j*beš pare, dajte nam filmova", kazao je on.

Proizvod vremena

Dobitnik nagrade za najbolji kratki film iz domaće selekcije je Nino Bajrami, čiji je film “Ja imam talenat” proglašen za najbolji. On je “Vijestima” kazao da je film nastao “spontano, kao proizvod vremena u kojem živimo, u kojem prave vrijednosti postoje ali se jednostavno ne prepoznaju”.

"Ne treba govoriti istinu, već je doživljavati onakvu kakva jeste, jer svaka izgovorena istina je dobro upakovana laž"

"Naravno ne mislim da je ova kratka video forma nešto specijalno, ali svakako može poslužiti kao primjer ljudima od struke da obrazovanje shvate kao neophodno za disciplinu misli, a da tok misli treba prepustiti slobodnom duhu.

Ne treba govoriti istinu, već je doživljavati onakvu kakva jeste, jer svaka izgovorena istina je dobro upakovana laž. Vjerujem da je tako i u filmu. Svaki pokušaj da stvarnost prikažete kakva jeste pretvoriće se u subjektivan doživljaj iste, ili u masku sopstvenog poimanja određenog trenutka života.

Zato, mislim da je ovaj vid video forme idealan da stvarnost prikažemo onakvom kakva jeste, a ne da govorimo o njoj onako kako smo je doživjeli”

Bonus video: